Elf initiatiefnemers uit Leiden presenteerden maandag in de foyer van het Leidse stadhuis hun circulaire, innovatieve plannen. Het ging om de winnende ideeën van de subsidieregeling Circulair Herwaarderen van de gemeente Leiden. Ze werden allen door de beoordelingscommissies beloond met een subsidie om hun idee te realiseren.
Wethouder Yvonne van Delft is telkens enthousiast als ze de plannen ziet die uit zo’n ronde boven komen drijven. “Echt superleuk. We zien zoveel leuke ideeën.” Nieuw bij deze ronde was dat er twee categorieën waren. Eentje voor bedrijven en een voor inwoners. Met allebei een eigen beoordelingscommissie. In totaal kwamen bij deze subsidieronde 31 inzendingen binnen via www.gagoed.nl/circulair. Ook voor het komende jaar is er weer een aanvraagronde. Er is in totaal 90.000 euro beschikbaar. Nieuwe aanvragen kunnen tussen 1 juni en 25 september 2025 worden ingediend.
Ontspulknul
Hoewel de elf initiatieven volgens Van Delft allemaal winnaars zijn, licht ze er toch een paar uit. “De Ontspulknul vind ik zelf bijvoorbeeld ontzettend leuk. Die gaat in wijken spullen inzamelen die een nieuw leven kunnen krijgen.” Ook de inspanningen van het LUMC om operatiemateriaal niet na één keer gebruiken weg te gooien oogst lof bij de wethouder, net als binnenstadsbakkerij Water&Bloem die gaat kijken of ze nog iets kunnen met de reststromen uit de bakkerij.
Wethouder Van Delft over de subsidieregeling en de winnende initiatieven.
Hout
Bij de initiatieven van ondernemers en organisaties werden er zeven uitverkoren voor financiële ondersteuning. Dat waren ‘Green Side Leiden’ dat papier dat nog maar op één zijde is gebruikt een tweede leven wil geven. In een notitieblok wordt de lege zijde beschikbaar gemaakt om op te schrijven en de gebruikte zijde zorgt voor een interessante opvulling en bewustwording over het gebruik van papier. Bomen die werden gekapt aan de Jan van Houtkade worden gebruikt door het Circulair Warenhuis en meubelmaker Hou’t Lokaal om nieuwe producten te maken. Deze krijgen weer een plek in de wijk. Het plan wordt uitgevoerd in samenwerking met buurtbewoners.
Printen
Leerlingen van Agora Leiden gaan de strijd aan tegen voedselverspilling. Aangestoken door een enthousiaste leraar, wordt bij de kooklessen geleerd hoe van restproducten nog lekkere gerechten gemaakt kunnen worden. Ook de ouders worden betrokken. Het gebruik en nut van 3D printers wordt erkend, maar de materialen die hierbij gebruikt worden, bevatten veel giftige stoffen. Er wordt een onderzoek opgezet om met biologische materialen te printen.
Kroket
De Leidse bakkerij Water&Bloem gaat van de reststromen uit de bakkerij een ambachtelijke kroket maken. de Ontspulknul helpt mensen om te ontspullen en zorgt ervoor dat de ingeleverde spullen een tweede leven krijgen en het LUMC kijkt of er een circulaire variant kan komen voor de doeken waarmee een patiënt wordt afgedekt bij chirurgische ingrepen.
Wormenboerderij
Een laatste initiatief in deze categorie komt van Zorgcentrum Roomburg. Dat wil met haar bewoners en mensen in de dagbesteding actief aan de slag met het restafval uit de keuken . Daarvan wordt met behulp van een wormenboerderij compost gemaakt en dat wordt vervolgens benut voor het kweken van groenten en kruiden voor eigen gebruik. Dat is niet alleen circulair, maar zorgt ook voor meer onderlinge sociale contacten en een betere gezondheid.
Bij de initiatieven vanuit bewoners werden ook nog drie initiatieven beloond. Zo gaat ‘Leiden Leent’ zich inzetten om in verschillende wijken een goedlopend Leids deelplatform op te zetten. Het moet een sociale tegenhanger worden van landelijke platforms als Peerby en Nextdoor. De samenwerkende Leidse repaircafés krijgen geld voor het vervangen van gereedschappen en voor het opzetten van een extra repaircafé in de Stevenshof.
Een bewonersinitiatief waarbij er ontspul-challenges worden georganiseerd wordt ook ondersteund. Op iedere dag van de maand leggen de deelnemers spullen opzij die ze niet meer gebruiken. Op dag 1 één product, op dag 2 twee producten tot op dag 30 dertig producten. Dat levert een heleboel spullen op, die bij elkaar gebracht worden tijdens een bijeenkomst en waarbij geprobeerd wordt om ze een volgend leven te geven.
Duurzaamheid LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907