In veel steden is het inmiddels een bekende functie, die van stadsdichter. Sinds de aanstelling van Jaap Montagne in 2010 kent ook Leiden een stadsdichter. De functie is tijdelijk en eindigt na drie jaar, waarna de verkiezing voor een nieuwe dichter plaatsvindt. Dit voorjaar eindigt de periode waarin Zoë van de Kerkhof zich met deze titel heeft mogen tooien, reden waarom geïnteresseerden in deze functie zich komende vier weken kunnen inschrijven voor het stadsdichterschap 2025-2027.
De verkiezing voor het stadsdichterschap is volgens Wouter Ydema, bestuurslid van de Stichting Leids Literair Landschap, bijzonder. “Vrijwel alle stadsdichters in Nederland worden door het stadsbestuur aangesteld. Bij ons vindt de aanstelling plaats op basis van een verkiezing, die door de onafhankelijke Stichting Leids Literair Landschap wordt georganiseerd. Die stichting is een platform voor diverse activiteiten op het gebied van poëzie waaronder dus iedere drie jaar de verkiezing van de stadsdichter, die dit voorjaar voor de vijfde keer wordt gehouden.”
Winnaar
De stadsdichter schrijft op eigen initiatief en op verzoek zo’n vijftien tot twintig gedichten per jaar over verschillende onderwerpen en bij diverse gelegenheden. Om aan de verkiezing te kunnen meedoen moeten kandidaten voor 16 januari maximaal drie gedichten insturen, waarvan er minstens één over Leiden moet gaan. De gedichten worden (anoniem) voorgelegd aan een jury, bestaande uit Theo de With, kunstredacteur van het Leidsch Dagblad, Yvonne van Delft, wethouder Cultuur en Yvette Neuschwanger, provinciedichter van Zuid-Holland.
Uit de inzendingen worden vijf kandidaten gekozen, waarna op 14 april in de Leidse bibliotheek de finaleronde en de bekendmaking van de winnaar plaatsvindt. De winnaar wordt bepaald door zowel de jury als door publieksstemmen.
Emotioneel
Ydema was zelf stadsdichter in de periode 2015-2017, een tijd waaraan hij goede herinneringen heeft. “Je komt als stadsdichter bij evenementen en op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Soms bij kleine gebeurtenissen, als het zoveel jarig bestaan van een buurthuis, maar ook bij grote evenementen zoals de Drie Octoberviering of festiviteiten van de Universiteit. Het voordragen van een gedicht tijdens Dodenherdenking vond ik het meest indrukwekkend maar ook het meest emotioneel, zeker toen ik dat voor het eerst mocht doen in 2015. Dat was de herdenking na de ramp met de MH17 en daardoor extra beladen. Dat moment zal ik niet snel vergeten.”
Voor meer informatie en aanmelding als kandidaat voor het stadsdichterschap: info@leidsliterairlandschap.nl.
Voormalig stadsdichter Wouter Ydema vertelt over de verkiezing voor een nieuwe Leidse stadsdichter.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907