Het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft de ‘Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie’ (UGW) vastgesteld voor inspraak. Daarmee legt de gemeenteraad vast hoe Leiden de komende jaren de warmtetransitie vormgeeft.
“Bij het opstellen van de UGW zijn veel partijen uit de stad met kennis van de warmtetransitie, betrokken geweest. Alle Leidenaren die nog suggesties hebben kunnen dat de komende zes weken laten weten”, zegt wethouder Yvonne van Delft (energie) in een toelichting op het besluit.
Met de uitgangspunten gaat de gemeente de komende jaren concrete wijkuitvoeringsplannen opstellen. Samen met het warmteprogramma dat uiterlijk eind 2026 wordt vastgesteld, vormen ze een belangrijke bouwsteen in de warmtetransitie. In zo’n warmteprogramma beschrijft de gemeente de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de stad. Er staat heel concreet in welke wijken en buurten in de komende tien jaar van het aardgas gaan en hoe dat gebeurt.
Wethouder Yvonne van Delft over de nieuwe stappen die zijn genomen voor de warmtetransitie in een aantal wijken in Leiden.
Leiden heeft een strategie bepaald om tegen 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Collectieve warmtenetten spelen hierin een belangrijke rol. De UGW beschrijft hoe de gemeente die op een betaalbare, haalbare en duurzame manier wil realiseren. “De Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie zijn tot stand gekomen in samenwerking met onder andere bewonersinitiatieven, de Leidse Milieuraad, coöperaties en woningcorporaties”, zegt Van Delft.
Waard
Een van de wijken waar druk gewerkt wordt aan een plan voor de transitie is het Waardeiland. Eerder werd gedacht dat warmte van het bedrijventerrein De Waard mogelijk zou kunnen dienen als energiebron, maar dat blijkt nu toch niet zo te zijn. Beide gebieden gaan nu apart verder en kijken in een later stadium of en zo ja op welke gebieden alsnog kan worden samengewerkt.
Vanaf vrijdag 20 december 2024 tot en met donderdag 30 januari 2025 ligt de UGW ter inzage voor de hele stad via www.leiden.nl/inspraak en in het Stadskantoor aan de Bargelaan 190. Leidenaren kunnen in deze periode hun suggesties insturen. Op dinsdag 14 januari is er van 20.00 tot 21.00 uur een inloopspreekuur op het Stadhuis, waar vragen kunnen worden gesteld. Ook is er de mogelijkheid om op datzelfde moment online vragen te stellen.
Duurzaamheid LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907