Bij de Vadedoplas in de Leiderdorpse Munnikkenpolder zijn mogelijk sporen aangetroffen van een bever. Leiderdorper Marco Borst zag deze week knaagsporen die veel weg hebben van het werk van het dertig kilo wegende knaagdier.
Zelf gelooft hij niet direct in de aanwezigheid van bevers. “Volgens mij is het gebied niet echt geschikt voor bevers. Maar welk dier dan wel verantwoordelijk is voor de doorgeknaagde bomen kan hij alleen maar raden. “Beverratten en muskusratten schijnen ook weleens aan een boompje te knagen.”
Wildcamera
Katja Jordanova van het Milieu Educatief Centrum (MEC) Leiderdorp houdt wel degelijk rekening met de aanwezigheid van ’s lands grootste knaagdier. Bevers worden wel een meter lang en dat is nog zonder de staart van zo’n dertig centimeter. “Ik heb een foto van de sporen naar een specialist van Natuurvereniging KNNV gestuurd en zij was overtuigd dat het beversporen zijn. Maar we zijn nog bezig met de verificatie.” Dat gebeurt onder andere door een wildcamera te plaatsen in de hoop dat het schuwe dier zich daarop laat zien.
Geherintroduceerd
Bevers stierven in Nederland uit in 1826. Belangrijkste oorzaken daarvan waren de jacht en het verlies van leefomgeving. In 1988 werd het dier door Staatsbosbeheer geherintroduceerd door bevers uit te zetten op verschillende plaatsen in Nederland. Sindsdien hebben de knaagdieren zich snel vermenigvuldigd, mede dankzij hun beschermde status. Naar schatting leven er op dit moment ruim 6.000 bevers in Nederland. Die zorgen voor overlast door het graven van gangenstelsels in bijvoorbeeld dijken, maar voordelen zijn er ook. Door de terugkeer van de bevers is de biodiversiteit toegenomen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907