Nederland is natuurlijk een schaatsland bij uitstek, en ook wat betreft parasporten betreft scoort Oranje goed. Maar geschaatst met een handicap wordt er maar weinig. Dat moet beter, vindt oud-schaatser Jeroen Straathof, die met een delegatie van zijn shorttrackvereniging IHCL begin dit jaar een bezoek bracht aan een faciliteit in Noorwegen die hier juist in gespecialiseerd is. Wouter Bakker, die sinds kort bij IHCL schaatst en een beenprothese heeft, ging ook mee. Beide mannen vertelden over hun ervaringen met paraschaatsen in Sport071.
De eerste vraag is natuurlijk waarom paraschaatsen in een land als Nederland zo weinig zichtbaar is. “Paraskating bestaat officieel zelfs nog niet, want schaatsen is nog niet paralympisch”, legt Straathof uit. “We heten niet hoeveel er geschaatst wordt met een lichamelijke handicap in Nederland. Bij IJVL heb je de Special Olympics-doelgroep, voor schaatsers met een verstandelijke handicap, en op verschillende banen in Nederland en ook in Leiden kun je schaatsen met behulp van een frame. Maar we het laten onvoldoende de mogelijkheden die er zijn zien. Daarom hebben we als club (IHCL, red.) de stoute schoenen aangetrokken om te verkennen hoe schaatsen met een handicap gaat.”
En zo ging Straathof met een kleine delegatie naar Trondheim in Noorwegen. “Een lokale trainster daar vertelde me dat daar schaatsen wordt aangeboden aan mensen met verschillende handicaps. En met behulp van een subsidie hebben we dit bezoek kunnen brengen en kennis op te doen.”
Aangesproken in de supermarkt
Wouter Bakker was ook mee. Hij is pakweg een half jaar geleden begonnen met schaatsen na een gesprek met Straathof in de supermarkt. “Het was zomer en ik liep in een korte broek. Jeroen sprak me aan, zag mijn prothese en vroeg of ik niet een keer wilde proberen te schaatsen.” “Vorig jaar zomer was ik toernooidirecteur van de paralympische kampioenschappen in Rotterdam”, vult Straathof aan. “Mijn oudste dochter stuurde toen een filmpje door van een dame die schaatste met een beenprothese en dat inspireerde mij enorm. En ik had toen het lef om Wouter aan te spreken.”
Bakker ging de uitdaging aan. En dat begon simpelweg met het aantrekken van een normale schaats over zijn prothese. “Om een beetje simpel rechtop te schaatsen heb je niet meer nodig”, vertelt Bakker. “Gewoon op het ijs staan en doen.”
Jeroen Straathof en Wouter Bakker over schaatsen met een beenprothese in Sport071.
Zichtbaar maken
Wat hebben Straathof en Bakker kunnen leren in Trondheim? “Het is een paralympisch instituut, waar mensen met een handicap laagdrempelig allerlei sporten kunnen uitproberen. Je ziet ook dat ze daar veel meer materialen beschikbaar hebben”, zegt Straathof. “Maar we laten hier vooral onvoldoende zien wat de mogelijkheden zijn. Als wij het in Leiden verder willen brengen, moeten er meer aandacht voor hebben. En een geconcentreerd gebouw voor parasport is ook heel belangrijk om het zichtbaar te maken.”
Bakker zag in Noorwegen ook rijders met hun eigen schaatsprothese. “Maar zover zijn we hier nog niet. Je moet nu kijken naar hoe je het zo toegankelijk mogelijk maakt voor mensen met een prothese. Mensen moeten weten dat je in Leiden kunt schaatsen met een handicap”.
Schaatsmiddag
Als eerste stap vindt op zaterdag 24 januari een middag voor schaatsers met een beenprothese in IJshal De Vliet. “Studenten van de Haagse Hogeschool organiseren die middag. Er zullen naast schaatsers ook prothesebouwers en fysiotherapeuten zijn om mee te denken over hoe we de sport verder kunnen brengen”, zegt Straathof. “Het begint bij het laten zien wat kan. Vervolgens kun je kijken wat nog meer nodig is om toe te werken naar misschien een paralympische status.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907