Dat er een bever bij de Vadedoplas in Leiderdorp zit, is wel zeker, zegt bioloog Dick de Vos. Eind december kreeg hij enkele foto’s doorgestuurd van de knaagsporen en nadat ook Elze Polman van de Zoogdierenvereniging was geconsulteerd, verdween het laatste beetje twijfel. “Zij is echt dé beverdeskundige van Nederland”, weet de auteur van de Canon van de Nederlandse Natuur.
Dat een bever zich in de Munnikenpolder heeft gevestigd is volgens De Vos goed nieuws. “Absoluut. De bever hoort in ons land. Het uit de kluiten gewassen knaagdier stierf in 1826 uit, maar laat zich na een succesvolle herintroductie op steeds meer plekken zien. De Leiderdorpse bever is mogelijk een jong mannetje dat een eigen territorium aan het zoeken is.
Bioloog Dick de Vos is razendenthousiast over de komst van een bever naar de Leiderdorpse Munnikenpolder.
Eilandjes
Dat de bever zich langzaam over het hele land verspreidt, bewijst hoe goed het dier zich weer thuis voelt, nadat de eerste exemplaren eind jaren ’80 werden uitgezet in de Biesbosch en de Oostvaardersplassen. “De natuur in Nederland is heel erg versnipperd”, zegt De Vos. “Het zijn allemaal eilandjes met daartussen snel- en spoorwegen. De bevers moeten die wel over durven te steken en dan moet het ook nog goed gaan, want er worden er nogal wat doodgereden.”
Recreatieplas
Of de omgeving van de Vadedoplas een goede leefomgeving is voor een bever, dat bepaalt het dier volgens Dick de Vos vooral zelf. “Als het er in de zomer te druk wordt met recreanten en mensen die er met honden rondlopen, zal hij verder trekken. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat hij zich er echt vestigt en wellicht ook nageslacht krijgt en grootbrengt. Dan zal je zien dat de bevers zich daarna weer verder verspreiden. Bijvoorbeeld richting het duingebied. Daar zijn ook voldoende bossen en kreken. Er is daar tenslotte ook al een otter gespot.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907