Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft bijzondere munten uit het begin van de jaartelling aan de collectie toegevoegd. De 404 munten van goud en zilver werden in 2023 in Bunnik gevonden. De objecten zijn te zien in de vaste tentoonstelling ‘Nederland in de Romeinse tijd’ van het museum.
De muntvondst is de grootste uit de Romeinse tijd die ooit in de provincie Utrecht is gedaan. Daarnaast is het de eerste op het Europese vasteland met een gemengde Romeins-Britse samenstelling. Alleen uit Groot-Brittannië is een vergelijkbare muntschat bekend.
Het gaat om een unieke combinatie van Romeinse en Britse munten, die zijn begraven in de noordelijke grensregio van het Romeinse Rijk (de Neder-Germaanse limes), die destijds dwars door Nederland liep. Op het Europese vasteland is niet eerder zo’n Romeins-Britse muntvondst gedaan. De ‘jongste’ Romeinse exemplaren zijn geslagen in de jaren 46-47 na Chr., ten tijde van keizer Claudius. In die periode steken Romeinse legertroepen de Noordzee over om ‘Britannia’ te veroveren. 44 gouden exemplaren komen uit het huidige Groot-Brittannië, daarop staat de naam van de Britse koning Cunobelinus. Waarschijnlijk zijn de munten na de eerste veroveringen door terugkerende Romeinse soldaten vanuit Britannia naar Bunnik meegenomen: de Romeinse exemplaren als soldij en de Britse als krijgsbuit.
Invasies
De muntvondst laat het belang zien van de Neder-Germaanse limes voor de Romeinse invasies van Britannia. Vanuit het grensgebied werd niet alleen de eerste oversteek in 43 na Chr. voorbereid, maar kennelijk keerden Romeinse troepen ook via de limes weer terug naar het Europese vasteland, waarbij allerlei zaken mee terug werden genomen, zoals de Britse munten.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907