Robbert Dijkgraaf en Annetje Ottow openden de tentoonstelling 'Planten en Planeten' in de Hortus (Foto: Monique Shaw)

Hortus Leiden verkent geschiedenis en toekomst van leven op aarde

Natuurkundige en voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf opende donderdag samen met voorzitter Annetje Ottow van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden de nieuwe tentoonstelling ‘Planten & Planeten’ in de Oude Sterrewacht. De meerjarige tentoonstelling verkent op interactieve wijze de geschiedenis en toekomst van het leven op planeet aarde.

De tentoonstelling is onderdeel van de viering van het 450-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Die heeft als thema ‘De tijd vooruit’ en is de komende vijf jaar te zien in de Oude Sterrewacht in de Hortus Botanicus Leiden. “De tentoonstelling legt op een unieke manier verbindingen tussen sterrenkunde en biologie, en tussen wetenschap en kunst”, aldus de hortus.

Zo kunnen bezoekers door een microscoop plakjes meteoriet, stuifmeel en korstmossen bestuderen. Ook zijn in de tentoonstelling verschillende werken van hedendaagse kunstenaars opgenomen. Onder andere Elspeth Diederix fotografeerde bijzondere bladstructuren in de kassen van de Hortus Leiden en beeldend kunstenaar Koen Hauser maakte een interactieve installatie op basis van AI, waarmee bezoekers een toekomstig landschap kunnen verkennen.

Oerknal
Bezoekers maken tijdens hun bezoek een denkbeeldige reis langs verleden, heden en toekomst van het leven op aarde: van de oerknal tot het jaar 2125 en nog veel verder. Aan de hand van een kosmische kalender kunnen bezoekers zien wanneer de aarde en de diverse levensvormen ontstonden en hoe ze zich ontwikkelden. Zo kunnen jong en oud ervaren dat de mensheid slechts een kleine voetnoot vormt in die lange geschiedenis van onze planeet. Daarbij komt ook de ontwikkeling van de astronomie aan bod, met in het bijzonder de geschiedenis van de Leidse Sterrewacht.

Er wordt ook vooruit gekeken: hoe zou Nederland er over honderd jaar uit zien als we de natuur leidend laten zijn bij het ontwikkelen van toekomstplannen? Bezoekers worden uitgenodigd om zelf na te denken over de keuzes die ze met het oog op de toekomst willen maken.

Vanwege het interactieve karakter is de tentoonstelling geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf acht jaar. Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma met workshops, lezingen, sterrenkijkavonden en rondleidingen door de koepels van de Oude Sterrewacht. Voor kinderen zijn er speciale kinder-lades, een speurboekje en kinderworkshops.

Advertentie

Leiden Wetenschap 450 jaar Universiteit


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×