(Foto: Sleutelstad)

Expats en starters met hulp kopen voorheen verhuurde huizen

Nu duidelijk is dat steeds meer particuliere verhuurders hun vastgoed verkopen, rijst de vraag: wat gebeurt er met die huizen? Uit een rondgang langs Leidse verhuur- en aankoopmakelaars blijkt dat expats en starters, die hulp krijgen bij het aankopen van een eerste huis, de grootste winnaars zijn van de nieuwe huurregels.

Verschillende makelaars vertellen los van elkaar dat ongeveer de helft van de huurhuizen die te koop komen als gevolg van nieuwe landelijke en gemeentelijke regelgeving, verkocht worden aan expats. Een ander groot deel gaat naar starters die voor het eerst een woning kopen, en daarbij financiële hulp krijgen van hun ouders. Bijvoorbeeld met de overwaarde van hun eigen huis of door het uitbreiden van hun hypotheek.

Vermogende ouders
Soms worden voorheen verhuurde huizen verkocht aan de studenten die er al in woonden. Daar hebben ze wel financiële hulp bij nodig. In Amsterdam, Utrecht en Groningen is er zelfs een bedrijf actief dat er een verdienmodel van heeft gemaakt. Met het smartliving-concept van StudentenkamerKopen.nl worden huizen verkocht aan studenten die gezamenlijk eigenaar worden. Oprichter Rik Gijtenbeek zegt tegen BNR-nieuwsradio dat hij het concept landelijk wil uitrollen.

Beleggers
De studenten zijn gezamenlijk eigenaar van het huis, geholpen door hun ouders. Op die manier is volgens Gijtenbeek alleen een omzettingsvergunning nodig en is er geen sprake van woningsplitsing. Omdat er geen sprake is van bouwkundige splitsing zou er geen vergunning nodig zijn, zoals bij een zelfstandige woonruimte wel het geval is.

Expats
“Vooral kleine studio’s in de binnenstad worden aan expats verkocht”, ziet Martijn Verbeek Wolthuys van Fides makelaars. “Ze hebben vaak een oppervlakte tot vijftig vierkante meter en gaan voor twee en een half tot drie ton.” De echte starters zijn volgens hem maar een kleine doelgroep. Die kunnen de beginprijs vaak niet betalen.

Mitchell Mense, een van de eigenaren bij Koops makelaardij, legt uit dat het vaak woningen zijn, die niet genoeg punten halen in het puntensysteem om de vrije sector te ‘halen’. Die werden voorheen voor 1.300 of 1.400 euro per maand verhuurd. “Om die te kunnen kopen, moet je wel wat eigen middelen hebben. De vraag blijft groter dan het aanbod.” Woningen die voorheen verhuurd werden, keren volgens de makelaars niet terug als koophuis bij de huurders die er woonden.

Jenny Wilcock van het Leiden International Centre vindt het moeilijk om een trend aan te wijzen. Wel zegt ze dat de term expat de lading niet goed dekt. “Mensen die hier een huis kopen, zijn er doorgaans niet tijdelijk.”

Verhuurders
Alexander Geertsema, voorzitter van belangenvereniging Vastgoed Binnenstad Leiden, ziet dat voormalige verhuurders hun geld nu ergens anders in stoppen. “Op de bank heb je er niks aan.” Volgens Mense wordt er veel uitgeweken naar het buitenland. Naar Spanje of Dubai. “Of ze verzilveren de overwaarde en gaan zelf groter wonen. Hoe dan ook zal het heel lang duren voordat de mensen die weggaan erover nadenken om opnieuw in vastgoed te investeren. Ze gaan te paard, maar komen te voet terug.”

College
Vorige week verschenen de antwoorden van het college op schriftelijke vragen over het rapport van Kamernet. De gemeenteraadsleden Mitchell Wiegand Bruss (SVL) en Tom Leest (VVD) wilde weten hoe het kan dat in Leiden de kamers steeds duurder en in aantal schaarser worden. Het stadsbestuur vindt dat er nog te weinig cijfers zijn om maatregelen te nemen, of om de evaluatie van het beleid naar voren te halen.

Aan de andere kant vindt het college wel dat kamers met gedeelde voorzieningen goed passen in de binnenstad van Leiden en dat dit sinds jaar en dag een belangrijk kenmerk is van Leiden als studentenstad. “Maar zonder concrete cijfers is het niet mogelijk te constateren of, en zo ja waar, er knelpunten worden ervaren als gevolg van de woningmarkt regulerende maatregelen in Leiden. (…) Het college is van mening dat met de ingeslagen koers goed op weg te zijn.”

Dit artikel is tot stand gekomen met steun van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Huurbeleid


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×