In de afgelopen honderd jaar toonde Museum De Lakenhal tijdens een tiental tentoonstellingen al eerder werk van de Leidse schilder Floris Verster. In de nieuwe expositie ‘Thuis in het groen‘ – die van 12 april tot en met 24 augustus te zien is – worden schilderijen en tekeningen van deze bekende kunstenaar gecombineerd met werk van drie hedendaagse kunstenaars, die door zijn werk zijn geïnspireerd.
Naast topstukken uit de eigen collectie van het museum zijn er in de tentoonstelling ook werken te zien uit onder andere het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Kröller Müller Museum en Naturalis.
Floris Verster, die in 1861 in Leiden werd geboren, wordt gezien als de grote vernieuwer van het bloemstilleven. Waar zijn voorgangers vooral exotische bloemen in volle bloei schilderden, kiest Verster als eerste Nederlandse kunstenaar voor de alledaagse natuur om hem heen. “Verster schilderde vooral bloemen en planten uit zijn eigen tuin op landgoed Groenoord in Leiden”, weet Renée Volkers, conservator moderne kunst van Museum De Lakenhal. “Eind negentiende begin twintigste eeuw was de tijd van de fin de siècle, met ideeën dat het ergens anders beter was en met aandacht voor de vergankelijkheid. Dat zware en sombere vind je ook terug in de schilderijen van Verster. Wij proberen in deze tentoonstelling Verster op een andere, mindere sombere, wijze neer te zetten.”
Pop-up tuin
Verwelkte bloemen en halfvergane bladeren zijn typerend voor de werken van Verster en vormde voor Annelies Dijkman de inspiratie voor het werk dat zij gemaakt heeft voor het voorplein van het museum. “Ik heb een serie plantenbakken ontworpen waarin de cyclus van de natuur zichtbaar is. Een soort pop-up tuin met planten die gedurende het seizoen veranderen, van opbloeien tot vergaan. Het geeft dus nooit een statisch beeld.”
Daarnaast is in de tentoonstellingszaal een geluidskunstwerk van Dijkman te horen. “Een werk dat ik al in 1998 heb gemaakt, toen voor het trappenhuis van het museum, maar dat heel goed past bij deze expositie. Het zijn de geluiden van vogels, waardoor je de ruimte waarin je bent beter ervaart.”
Levende kunstwerken
Esther Hoogendijk en Seet van Hout hebben zich laten inspireren door de vormen en details uit het werk van Verster. De kleisculpturen van Hoogendijk zijn levende kunstwerken gemaakt met materialen als zaden, kiemen en grassen. Van Hout toont tekeningen en schilderijen die zijn ontstaan via bijzondere technieken, zoals het gieten van verf en het perforeren van papier, waarbij elementen uit Verster’s signatuur worden geïntegreerd in haar eigen stijl.
Wandelroute
Naast de tentoonstelling organiseert Museum De Lakenhal een uitgebreid aanvullend programma. Zo is er een wandelroute door een deel van het Singelpark. De route leidt vanaf het museum langs verschillende perken door het park. Tijdens die wandeling vind je de eucalyptus, paardenkastanje en wilg die Verster schilderde. De route eindigt bij begraafplaats Groenesteeg, waar Verster begraven ligt. Ook worden in samenwerking met Studium Generale van de Universiteit Leiden een reeks colleges getiteld ‘Verhalen in het groen – kunst, natuur en gemeenschap’ en twee Kindercolleges georganiseerd. Daarnaast zijn er speciale edities van het Open Atelier, Buiten Atelier en Lakenhal Laat.
Renée Volkers en Annelies Dijkman van Museum de Lakenhal vertellen over de Verster-expositie.
Cultuur LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907