Elk jaar heeft bijna een op de vier Nederlanders last van hooikoortsklachten veroorzaakt door boom- en graspollen in de lucht. Het meten van deze pollen gebeurt al ruim vijftig jaar op twee plekken in Nederland: op het dak van het LUMC en het Elkerliek in Helmond. Deze metingen gebeurden altijd handmatig. Maar vanaf nu kan dit een stuk efficiënter en sneller met de eerste twee realtime, automatische pollenmeters.
Boven op beide ziekenhuizen is apparatuur geplaatst die pollen in de lucht binnen één seconde automatisch detecteren. Deze realtime pollenmonitors leggen holografische beelden vast van elk deeltje in de lucht. Ook meten ze de optische eigenschappen van zo’n deeltje, zoals fluorescentie en lichtverstrooiing.
AI
Door middel van kunstmatige intelligentie (AI) wordt alle verzamelde informatie geanalyseerd om te bepalen om welke pollensoort het gaat. Deze nieuwe meetmethode is veel sneller dan de oude. Bij de handmatige metingen, kwamen de resultaten met een vertraging van een week op de websites van het LUMC en het Elkerliek te staan.
Realtime
De komende twee jaar worden de nieuwe pollenmonitors getest op nauwkeurigheid. Pollensoorten en combinaties van pollen in de Nederlandse lucht kunnen namelijk afwijken van die in andere landen waar de algoritmes zijn ontwikkeld. Zodra de resultaten betrouwbaar zijn, worden de realtime pollenmetingen gedeeld met het publiek.
Daarmee krijgen hooikoortspatiënten direct inzicht in de aanwezige pollen in de lucht. Dat helpt hen beter om een duidelijker verband te leggen met hun allergische klachten en om actie te ondernemen om deze klachten te verminderen. Daarnaast zal de realtime informatie ook pollenverwachtingen kunnen verbeteren.
In de oude situatie werd met een soort ‘pollenstofzuiger’ op het dak van het LUMC lucht aangezogen, waarbij pollen op een met vaseline bedekte strip terechtkwamen. Deze werd wekelijks vervangen en de pollen werden handmatig onder de microscoop geteld.
Leiden WetenschapSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907