(Foto: PR)

Kasteel Duivenvoorde ontwaakt uit winterslaap

Nu het voorjaar is aangebroken, gaan de deuren van kasteel Duivenvoorde weer van het slot. Een mooi moment om de bezoekers te verrassen met de nieuwe tentoonstelling ‘Thuis op Duivenvoorde’, die op 18 april op feestelijke wijze wordt geopend.

Simone Nieuwenbroek, conservator van het kasteel, noemt de nieuwe tentoonstelling vooral heel gezellig en warm. “Duivenvoorde was een thuis voor vele generaties eigenaren, die het liefhadden, er bij de haarden zaten, boeken lazen en er theedronken op de voorbrug. Het was ook de plek waar het personeel ervoor zorgde dat de bewoners er tevreden konden wonen.”

Volgens Nieuwenbroek toont de tentoonstelling het gewone leven op het kasteel, zonder de pracht en praal. “Het schaakspel, het ganzenbordspel, het dagelijkse servies en de handschoenen die de bewoners zojuist naast de krant op tafel hebben gelegd. Het kasteel is eeuwenlang in bezit geweest van één familie en was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw bewoond, totdat het door freule Schimmelpenninck van der Oye in 1960 is overgedragen aan de stichting die het landgoed thans beheert. Door die lange woongeschiedenis ademt het kasteel nog steeds de sfeer alsof de familie even weg is en ieder moment weer thuis kan komen.”

Tienduizend euro
Niet alleen de opening van het kasteel na de winterperiode en de nieuwe tentoonstelling, ook het bericht dat het Cultuurfonds Zuid-Holland een bijdrage van tienduizend euro aan Duivenvoorde heeft toegekend, was reden voor blijdschap bij de medewerkers en vrijwilligers van het kasteel. Nieuwenbroek noemt het heel fijn dat met het bedrag mooie activiteiten kunnen worden gerealiseerd. “We gaan onder andere de moestuin weer in ere herstellen. Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog stonden er broeibakken in de tuinen rondom het kasteel. Die bakken gaan we restaureren, zodat er weer historisch verantwoorde gewassen kunnen worden geteeld.”

Leifruitmuren
“Een paar jaar geleden zijn de historische leifruitmuren al gerestaureerd, nu gaan we het aantal leifruitbomen dat langs die muren groeit verder uitbreiden en de vrijwilligers die de tuinen onderhouden leren hoe ze het leifruit moeten snoeien, want dat is niet zo’n eenvoudige techniek. In vroeger tijden speelde de opbrengst van de tuinen een belangrijke rol in de zelfvoorziening van de bewoners van het landgoed. Nu willen we de oogst zoveel mogelijk gaan gebruiken voor de gerechten in het restaurant van het paviljoen en voor de verkoop in de kasteelwinkel.”

Achthonderdjarig bestaan
Waar iedereen op Duivenvoorde naar uitkijkt is het jaar 2026, dan viert het kasteel haar achthonderdjarig bestaan. Nieuwenbroek belooft dat het landgoed volgend jaar bol zal staan van de activiteiten. “We gaan echt uitpakken, onder andere met een aantal grote restauratieprojecten. Waar ikzelf erg naar uitkijk is de restauratie van de kelders, daar zullen de oudste delen van het kasteel met de oorspronkelijke donjon muur worden blootgelegd. Inmiddels is de koestal gerestaureerd en die gaat volgend jaar plaats bieden aan een artist in residence. En we gaan de oude tasschuur toegankelijk maken voor bezoekers, die daar oude rijtuigen en een bokken- en ezelswagen zullen kunnen bekijken.”

Kasteel Duivenvoorde is vanaf 18 april geopend op donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Restaurant Paviljoen Duivenvoorde is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.30 uur en het wandelpark kan worden bezocht van 08.00 uur tot zonsondergang.

conservator Simone Nieuwenbroek van kasteel Duivenvoorde vertelt in Cultuur071 onder andere over de nieuwe tentoonstelling ‘Thuis op Duivenvoorde’, die op 18 april op feestelijke wijze wordt geopend.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×