Programmaleider Marinka de Ronde en Leendert Guijt over de masteropleiding Fysiotherapie en Wijkgerichte beweegzorg aan de Hogeschool Leiden. (Foto: Gerry van Bakel)

Masteropleiding Fysiotherapie en Wijkgerichte beweegzorg: ‘Samenwerken aan gezondheid in de wijk’

De fysiotherapeut wordt vaak gezien als de redder in nood na een lelijke val, een operatie of ander ongemak. Iemand die je helpt in beweging te komen en te blijven. Maar aan de Hogeschool Leiden kijken ze verder dan dit klassieke beeld met de masteropleiding Fysiotherapie en Wijkgerichte beweegzorg.

Preventie is het kernwoord voor de gezondheidszorg, vinden Marinka de Ronde, programmaleider van de masteropleiding en Leendert Guijt, onderzoeker aan de Hogeschool. Door de dubbele vergrijzing staat de toegankelijkheid van de gezondheidszorg onder druk. De masteropleiding is gericht op samenwerken met andere zorgaanbieders in een wijk en mensen betrekken bij hoe ze langer vitaal en in beweging blijven.

Kennismakers Gerry van Bakel en Gideon Roggeveen in gesprek met Marinka de Ronde en Leendert Guijt over de masteropleiding Fysiotherapie en Wijkgerichte beweegzorg aan de Hogeschool Leiden.

Programmaleider Marinka de Ronde: “Zorgprofessionals moeten nadenken hoe ze in de toekomst de zorg kunnen blijven aanbieden. Samenwerken is daarbij essentieel en een belangrijk onderdeel van de masteropleiding.” Die master is opgezet voor fysiotherapeuten, maar is ook toegankelijk voor bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen, ergotherapeuten en mensen die werken in het sociaal domein. “We geven ze gereedschap om op een goede manier te kunnen samenwerken. Maar we leren ze ook om op de juiste manier inwoners erbij te betrekken.”

Leendert Guijt is fysiotherapeut, deed zelf de masteropleiding in Leiden en maakt deel uit van een onderzoeksgroep. Ze namen de wijk Leiden-Zuidwest onder de loep en maakten een wijkatlas en een schatkaart. “Het onderzoek is een samenwerking van zorg en welzijn. We zijn met heel veel mensen in de wijk gaan praten. Wat is er al aanwezig en waar hebben mensen behoefte aan. In plaats van dat je alleen ziekte gaat bestrijden, word je meer een bevorderaar van gezondheid. En dat doe je niet alleen. Daar heb je anderen in de wijk voor nodig.”

Een van de concrete resultaten van het onderzoek van Guijt en consorten is de Vitality-club aan de Korte Vliet. Eind september 2024 opgezet door vier buurtbewoners en nu met achttien deelnemers in een appgroep, waarvan er elke week zo’n vijftien aanwezig zijn in weer en wind. “Dat is een hele laagdrempelige beweeggroep”, zegt Guijt. “Ze komen iedere woensdag samen Langs de Korte Vliet om lekker te bewegen. Daarna drinken ze nog een kop koffie met elkaar. Ik heb een paar keer meegedaan en wat oefeningen gegeven, maar ze doen het vooral helemaal zelf. Het is echt: voor, door en met elkaar.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel ging kijken bij de Vitality-club aan de Korte Vliet en sprak met burgemeester Heijkoop en enkele deelnemers.

Advertentie

Leiden Onderwijs Sport Wetenschap Kennismakers


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×