De Maredijkbuurt en Groenoord zijn sinds de invoering van het nieuwe verkameringsbeleid de enige wijken aan de noordkant van het centrum waar volgens de regels nog honderd procent verkamering mogelijk is. “Waar in naburige wijken, zoals Transvaal en Noorderkwartier een verkamerverbod geldt en in de binnenstad een quotum, kunnen in de Maredijkbuurt in principe alle woningen worden verkamerd”, schrijft fractievoorzitter Thijs Vos van Partij Sleutelstad (PS) aan het Leidse college.
Vos: “Dit ondanks het feit dat in de Maredijkbuurt al heel veel woningen verkamerd zijn.” De wijkvereniging Maredijkbuurt schat volgens de PS-voorman in dat dit de afgelopen jaren, dus al voor de afschaffing van het quotum, is opgelopen tot veertig procent van alle woningen in de Maredijkbuurt. Vooral door het uitblijven van handhaving en monitoring.
“Hoewel de Maredijkbuurt nog altijd goed scoort qua leefbaarheid, trekt het grote aantal verkamerde panden en daarmee van tijdelijke bewoners een zware wissel op de sociale cohesie van de buurt”, aldus Vos die er een serie vragen over stelt aan het stadsbestuur. Aanleiding is een manifest van de wijkvereniging dat onlangs aan de gemeente is aangeboden. “Daarin stelt zij terecht aan de orde dat door het wegvallen van vaste bewoners de sociale cohesie onder druk komt, aangezien die ontstaat door langdurige onderlinge contacten en wederzijds vertrouwen.”
Vos heeft het college van B&W nu gevraagd of het percentage van veertig procent klopt en welk percentage verkamering volgens het college als acceptabel wordt gezien. PS wil maatregelen om verdere verkamering in de Maredijkbuurt te voorkomen.
Leiden PolitiekSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907