Afgelopen woensdag maakte Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal en juryvoorzitter voor de Doesjenel Prijs 2025, bekend dat Larissa Esvelt, Jaasir Linger en Katerina Sidorova zijn genomineerd voor de tweede editie van deze tweejaarlijkse kunstprijs.
Bij het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Nicole Roepers, conservator van Museum De Lakenhal en organisator van de Doesjenel Prijs, dat deze kunstprijs is bedoeld voor kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden. “Via een zogenaamde ‘open call’ hebben we 33 inzendingen mogen ontvangen, daarvan zijn er drie niet toegelaten omdat in onvoldoende mate de binding met Leiden was aangetoond. Het was voor de jury geen eenvoudige taak om uit de resterende dertig inzendingen drie kunstenaars te selecteren als genomineerden voor de prijs.”
Juryrapport
De jury gaf in haar rapport aan onder de indruk te zijn van de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen. De inzendingen tonen volgens de juryleden een rijk palet aan maatschappelijke onderwerpen, bijzondere vormen en materialen. De keuze viel uiteindelijk op Esvelt, Linger en Sidorova omdat zij – hoewel heel verschillend in thematiek, techniek en achtergrond – volgens de jury alle drie blijkgeven van een overtuigende en consistente kunstpraktijk.
Krokodil
Larissa Esvelt woont in Oegstgeest en studeerde aan Artez in Arnhem en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en volgde een residency bij het Europees Keramisch Werkcentrum. In haar werk spelen textiel en keramiek een belangrijke rol. “Ik maak sculpturen en het liefst, als de ruimte dat toelaat, grote installaties. Ik combineer textiel en keramiek met alledaagse voorwerpen en die verwerk ik tot uitbundige vervreemdende installaties, veelal van vrouwenfiguren die merkwaardige posities aannemen. Ik werk graag groot, ik zeg wel eens dat mijn werk meegroeit met de beschikbare ruimte als een krokodil in een te groot terrarium. Een museum is daar natuurlijk ideaal voor, want daar heb je echt de ruimte.”
Celstraf
Jaasir Linger studeerde aan de Fotoacademie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij komt uit Zoetermeer, maar bracht in zijn jeugd veel tijd door in Leiden en heeft in het verleden als dakdekker in de stad gewerkt. Een van zijn kunstwerken was vorig jaar te zien op de Hooglandse Kerkgracht tijdens de expositie ‘Beelden in Leiden’. “Mijn werk heeft een duidelijke band met het Surinaams cultureel erfgoed en de traditionele Afro-Surinaamse Winti-religie. Ik gebruik daarbij de symbolen uit die religie, die overigens tot zo’n vijftig jaar geleden in Suriname verboden waren. Als het werk dat ik maak met de Winti symboliek toen in Suriname zou zijn getoond had dat een geldboete of zelfs een celstraf kunnen opleveren.”
Toeval
Katerina Sidorova studeerde aan diverse academies in Engeland en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij onderzoekt grote politieke thema’s als surveillance, macht, controle en bekijkt hoe deze blijvende afdrukken achterlaten in ons leven en onze omgeving. Ze gebruikt steeds nieuwe materialen, soms stoer, soms heel fragiel, altijd met een gelaagde betekenis. Roepers weet dat tijdens de komende editie van ‘Beelden in Leiden’, die op donderdag 15 mei wordt geopend, werk van Sidorova te zien is. Het is volgens Roepers puur toeval dat Sidorova zowel door de curator van de openlucht tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht is verkozen, als door de jury van de Doesjenelprijs is genomineerd.
Het werk van de genomineerden is vanaf 26 september te zien tijdens een gezamenlijke tentoonstelling in Museum De Lakenhal. Op 12 december wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaar bekendgemaakt.
Nicole Roepers, Jaasir Linger en Larissa Esvelt vertellen over de tweejaarlijkse Leidse kunstprijs.
Cultuur LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907