In Transvaal III is eerder dit jaar één parkeerplek getransformeerd tot perkje. Dat kan volgens de gemeente met nog eens 26 parkeerplaatsen in de wijk.

Leiden: mogelijk nog 26 parkeerplekken extra vergroenen in Transvaal

In een brief aan de Leidse gemeenteraad uitte Wijkvereniging Transvaal Leiden eind maart haar zorgen toen de gemeente een parkeerplek transformeerde naar een groen perkje. De wijkvereniging stelt dat bestaande parkeerproblemen in de wijk door dit soort maatregelen alleen maar groter worden.

Het bracht ChristenUnie-fractievoorzitter Pieter Krol ertoe om het Leidse college van burgemeester en wethouders een aantal vragen over het parkeren in Transvaal te stellen en nu zijn de antwoorden van het college er ook. “Het omzetten past goed binnen het gemeentelijk beleid. Sterker nog. Er is ruimte om nog eens 26 parkeerplaatsen om te vormen tot plantsoentje of fietsenstalling.”

Samen aan de Slag
Het vergroenen van die ene parkeerplaats in het doodlopende stukje Morsweg tussen studentenroeivereniging Njord en de Dr. Lelylaan vond plaats in het kader van het Leidse project ‘Samen aan de Slag’.  “In de buurt is de parkeerdruk op het drukste moment onder de norm van negentig procent. Die norm is door de gemeenteraad vastgesteld”, aldus het college. “Een bewoner die de wens heeft om hier, in samenspraak met de buren, een parkeerplaats om te vormen naar bijvoorbeeld vergroening of fietsnietjes staat dus in diens recht.”

De wijkvereniging vindt het maar niks. In de brief wijst het wijkbestuur erop dat parkeren in Transvaal door verschillende oorzaak steeds verder onder druk komt te staan. Zo verhoogt het plaatsen van laadpalen de parkeerdruk, omdat auto’s na het opladen elders moeten worden geparkeerd. Verder stelt de  wijkvereniging dat door het ontkameren van panden parkeervergunningen worden verstrekt aan nieuwe bewoners van voorheen verkamerde woningen. De studenten die daar woonden, hadden doorgaans geen auto.

Verbetering leefbaarheid
In Transvaal loopt het project ‘Verbetering leefbaarheid Transvaal’ en het college schrijft in antwoord op de vragen van de ChristenUnie dat vanuit dat initiatief aan Samen aan de Slag is gevraagd de vergroening van de wijk voor haar rekening te nemen. “Het team heeft bij alle deuren aangebeld om het gesprek over wensen van vergroening aan te gaan. Ook in Transvaal III, waar Samen aan de Slag met de betreffende bewoner de aanleg van een groenvak in de plaats van een parkeervak besprak.”

Buurtapp
De gemeente vindt deze vorm van participatie prettig, omdat bewoners met dit soort wensen dan direct in gesprek gaan met hun buren en directe omgeving. “Daar hebben we twee
redenen voor: ten eerste zorgt dat voor een gesprek over vergroening en leidt dat daarmee soms tot meer vergroening en tot een toename van sociale cohesie; ten tweede is het
daarmee geen initiatief van de gemeente, maar uitdrukkelijk van de bewoners zelf.” Het maakt volgens het college nogal wat uit in de belevingswereld van mensen of de wens tot meer vergroening door de gemeente wordt aangekondigd of dat buurtbewoners dat onderling bespreken. “In dit geval heeft de betreffende bewoner haar buren geïnformeerd in de buurtapp en kreeg daar positieve reacties op.”

Parkeerdruk
Op basis van de meest recente meting die in september en oktober 2024 is gedaan, zijn er volgens het stadsbestuur in totaal 320 parkeerplaatsen in Transvaal II en III. “Het gemeentelijk beleid schrijft voor dat we streng zijn voor onszelf: het drukste moment is maatgevend. Van deze 320 parkeerplaatsen zijn er op het drukste moment, dart is in de late avond, 264 bezet. Uitgaande van een maximale parkeerdruk van negentig procent in de avond zijn er minimaal 294 parkeerplaatsen nodig. Er zijn dus ook op het drukste moment nog circa dertig plekken vrij.”

26 parkeerplaatsen
In verband met de parkeerdruk gaat de gemeente er vanuit dat in Transvaal op basis van de huidige situatie nog eens 26 parkeerplaatsen omgevormd mogen worden naar andere functies. De gemeente verwacht ook niet dat dat erg zal veranderen. Zo is het volgens het college niet waar dat er meer parkeervergunningen worden uitgegeven door het ontkameren van panden in de wijk. Bewoners van nieuwbouw en van woningen die zijn ontstaan door functiewijziging, verkamering of splitsing, komen namelijk niet in aanmerking voor een parkeervergunning. “Die regel is er juist om te voorkomen dat de parkeerdruk in een wijk door ontkamering weer zou toenemen ten opzichte van de bestaande situatie.”

Advertentie

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×