Wethouder Van Delft (midden) stelt 273.000 euro beschikbaar voor de Leidse evenementensector. (Foto: Chris de Waard)

Leiden gaat evenementensector ondersteunen met advies en gezamenlijke opslagruimte

Leiden krijgt toch geen ‘revolverend evenementenfonds’. Dat werd woensdagmiddag bekendgemaakt door cultuurwethouder Yvonne van Delft. Via zo’n fonds, een afspraak uit het coalitieakkoord Samen leven in Leiden zouden evenementenorganisatoren leningen van de gemeente kunnen krijgen. Als er na afloop van het evenement dan geld over was, moest het geld terug, zodat het beschikbaar bleef voor de sector.

“In praktijk hebben we gezien dat bijna niemand geld overhoudt”, constateert Van Delft die nu inzet op een andere vorm van ondersteuning. “We gaan de sector nu ondersteunen met een eenmalige financiële impuls.”

De evenementensector speelt een cruciale rol in het bruisende stadsleven van Leiden, maar staat onder druk. Daarom gaat de gemeente Leiden samen met Centrummanagement, Leiden&Partners en het Leids Evenementen Collectief (LEC) de sector actief ondersteunen met een bedrag van 273.000 euro. Dat is bedoeld voor advies, netwerkvorming en gezamenlijke opslag. “Het doel is de sector te versterken, samenwerking te bevorderen en administratieve lasten te verminderen, zodat organisatoren beter in staat zijn om mooie activiteiten tot stand te brengen.”

In opdracht van Centrummanagement en Leiden&Partners is in 2024 een onderzoek uitgevoerd naar de behoefte aan ondersteuning van de evenementensector. Dit onderzoek bracht belangrijke behoeften in de sector in kaart. Bijvoorbeeld het gezamenlijk huren van een ruimte voor de opslag van materialen. Met het bedrag dat de gemeente beschikbaar stelt kan een deel van de aanbevelingen worden opgepakt.

Joost van der Wal telt de zegeningen van de sector, ook al gaat het nu om een eenmalige bedrag voor twee tot drie jaar in plaats van een blijvend fonds.

Voorzitter Joost van der Wal van het Leids Evenementen Collectief (LEC) noemt de extra ondersteuning een belangrijke eerste stap in het versterken van de Leidse evenementensector. “We zijn blij dat er echt wordt geluisterd naar de behoeften van organisatoren. Tegelijkertijd zijn we benieuwd naar de effecten van de aanpak en hopen we dat succesvolle onderdelen straks structureel kunnen worden voortgezet door meer samenwerking en kennisdeling.”

Aanspreekpunt en ondersteuning
Gedurende twee jaar wordt een team van twee adviseurs ingezet, ondergebracht bij Centrummanagement Leiden (CML). Zij vormen een herkenbaar en toegankelijk aanspreekpunt voor organisatoren in de stad: een plek waar kennis samenkomt en verbindingen worden gelegd. Zij zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van de gezamenlijke opslagfaciliteit, het organiseren van netwerk- en kennisbijeenkomsten, en het ondersteunen van (nieuwe) organisatoren. Daarnaast stimuleren zij actief de samenwerking binnen de sector. De advisering over wet- en regelgeving blijft een taak van de gemeentelijke contactpersonen.

Netwerkvorming en kennisdeling
Het duo adviseurs organiseert, in samenwerking met de sector en de gemeente, regelmatig kennis- en netwerkbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om ervaringen uit te wisselen, de samenwerking te versterken en knelpunten bespreekbaar te maken. Tijdens deze sessies komen uiteenlopende thema’s aan bod, zoals gezamenlijke inkoop, duurzaamheid, marketing en innovatie. Organisatoren worden actief betrokken bij zowel de inhoudelijke programmering als de uitvoering van deze bijeenkomsten.

Gezamenlijke opslagfaciliteit
De gemeente financiert daarnaast een gedeelde opslagruimte, voor een periode van twee tot drie jaar. De adviseurs zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van de locatiekeuze, de inrichting, het gebruik en het beheer van deze opslagfaciliteit. Het doel is om kosten te besparen, materiaal te delen, samenwerking te stimuleren en de efficiëntie te vergroten.

Aanvullende inzet
Tot slot onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om een deel van het resterende budget in te zetten voor een stadsbreed flora- en faunaonderzoek. Dit kan organisatoren ontlasten van terugkerende kosten voor ecologische quick-scans bij vergunningstrajecten, en draagt bij aan betere uitvoerbaarheid en rechtszekerheid.

Cultuur Economie Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×