De gemeente Leiderdorp investeert ook in nieuwbouw, zoals het Kindcentrum Buitenhof. (Foto: Topos)

Leiderdorp investeert in scholen; zorgen over overlast blijven

De gemeente Leiderdorp gaat de komende jaren flink investeren in schoolgebouwen. Dat blijkt uit het nieuwe Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor 2025 tot 2029. Naast enthousiasme en lof vanuit het Politiek Forum klinkt ook kritiek, onder andere over overlast op schoolpleinen, toekomstbestendigheid en ontbrekende aansluiting op de educatieve agenda.

Het IHP is opgesteld in samenwerking met schoolbesturen en vervangt het vorige meerjarenplan uit 2020. In de komende vier jaar staan drie grote projecten op de agenda: de Willem de Zwijgerschool, Elckerlyc en De Schakel krijgen een vernieuwbouw. Dat betekent dat de gebouwen een ingrijpende renovatie krijgen waardoor ze weer veertig jaar meekunnen. Daarnaast krijgen ze ook structurele aanpassingen aan duurzaamheid, indeling en binnenklimaat. De plannen kosten zo’n 21 miljoen euro.

Wethouder Herman Romeijn over de vernieuwbouw van schoolgebouwen.

Overlast
Uit een recent gesprek tussen raadsleden en schooldirecties bleek dat er veel overlast is op schoolpleinen. “Ramen worden ingesmeerd met ontlasting, er ligt drugsafval en zelfs dealers zijn gesignaleerd”, verteld CDA-raadslid Sander Den Outer tijdens de commissievergadering namens de hele raad en schoolbesturen. “Scholen proberen zelf maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van een nepcamera, maar zij zouden graag meer steun zien van de gemeente.”

In het IHP staat niets specifiek over schoolpleinen. De raad vraagt het college wel schriftelijk om de kwestie op te pakken en mee te nemen naar het Integraal Veiligheidsplan, zodat er gemeentelijk gehandhaafd kan worden op de overlast.

Veranderingen
“We proberen met dit plan scholen zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst”, zegt wethouder Herman Romeijn. “Het blijft echter lastig om te voorspellen welke veranderingen de komende jaren nog zullen plaatsvinden in het onderwijs.” Zo zijn er vanuit de schoolbesturen zorgen dat de huidige gebouwen niet flexibel genoeg zijn voor de trend richting inclusief onderwijs, waarin kinderen met en zonder extra ondersteuningsbehoeften samen les krijgen. Ook missen scholen een duidelijke koppeling tussen het IHP en andere ambities uit de Leiderdorpse educatieve agenda. Vanuit de raad klinkt daarom de oproep om plannen voor onderwijshuisvesting en onderwijsinhoud voortaan beter op elkaar af te stemmen.

Ook vragen schoolbesturen om meer ruimte voor maatwerk. Ze willen bij toekomstige plannen eerder en individueel betrokken worden, zodat specifieke wensen per locatie beter kunnen worden meegenomen.

Bouwheerschap
Verder klonk er kritiek op de verdeling van verantwoordelijkheden. Met name kleinere schoolbesturen gaven aan dat het bouwheerschap – het formeel aansturen van een renovatie – veel druk legt op hun organisatie. Zij pleiten ervoor dat de gemeente vaker het voortouw neemt of intensiever ondersteunt.

Nazorg
Uit de gesprekken tussen de raad en schoolbesturen kwam ook voort dat er meer behoefte is aan nazorg. Dit betekent dat na een renovatie een extra budget wordt begroot voor onvoorziene kosten. “Vaak gaan er op korte termijn na de oplevering nog kleine dingen mis”, zegt Den Outer namens de hele raad. Het gaat dan bijvoorbeeld over installaties die niet werken. “Zonder nazorgbudget blijven deze zaken te lang onopgelost.”

Wethouder Romeijn laat weten tevreden te zijn met de kritische noten vanuit de raad en de schoolbesturen. Hij zegt de aangedragen aanvullingen mee te nemen in de verdere uitwerking van het plan. Volgende week ligt het IHP voor besluitvorming in de gemeenteraad.

Leiderdorp Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×