De gemeenteraad heeft zo'n dertig voorwaarden voor een bussiness case ingediend. (Foto: Stefan Berg)

Betaalbaarheid belangrijkste voorwaarde collectief warmtenet

Een complex en lastig dossier. Dat was de unanieme mening van de Voorschotense raadsleden over alles dat komt kijken bij de aanleg van een collectief warmtenet.

Dat bleek ook uit het aantal moties en amendementen dat door de verschillende partijen werden ingediend bij de behandeling in de gemeenteraad. Maar over één ding was iedereen het eens: een collectief warmtenet moet betaalbaar en haalbaar zijn.

Turf
Maar zover is het nog niet. In 2050 moet Nederland van het gas af zijn en dus ook Voorschoten. “Het is overigens niet de eerste energietransitie in ons land, maar de derde”, zo liet SP fractievoorzitter Erik Maassen weten. “Begin 20e eeuw was de overgang van turf naar kolen en in de jaren 60 ging het van kolen naar gas. Maar toen nam de overheid de regie en financierde het project. Nu is die taak naar gemeenten overgeheveld en net als toen zullen er ook hier verliezers zijn, daar moeten we voor waken. Sommige mensen kunnen een warmtepomp aanschaffen, maar als je in een flat woont of in een huurhuis, kan dat niet.”

Wethouder Schokker en SP voorman Erik Maassen over collectief warmtenet in Voorschoten.

Intentieovereenkomst
Onlangs tekende Voorschoten, samen met vijf andere gemeenten, een intentieovereenkomst om onderzoek te doen naar een regionaal warmtenet. Elke gemeente kan daarvoor zijn eigen voorwaarden stellen. En daarover ging het afgelopen donderdagavond in de raad. Het gemeentebestuur heeft een kleine dertig voorwaarden aangegeven, waarbij de gemeente de regie houdt, de locaties aanwijst, wijkinitiatieven wil betrekken en het systeem vooral betaalbaar wil houden. “Mensen die aangesloten worden, hebben geen keus”, zei wethouder Schokker. “Dus dan moet je er wel voor zorgen dat ze het kunnen betalen. Dat kan wellicht in een samenwerking.”

Den Haag waarschuwen
In zijn maidenspeech riep CDA’er Bart van Horck dat Den Haag boter bij de vis moet leveren en niet alles op gemeenten kan afwentelen. “We moeten Kamerleden benaderen en wijzen op de risico’s.”

Corine Ilic van GroenLinks wees op de vele wijkinitiatieven zoals in de Krimwijk. “Als het een wijk lukt te kiezen voor een alternatieve bron, moet het wel mogelijk zijn om aan te sluiten. Dat kan nu nog niet, maar die flexibiliteit is belangrijk.” Ook Geert-Jan van der Ende van Voorschoten Lokaal was kritisch. “De technieken gaan razendsnel en niet alles werkt goed.” Hij pleitte ervoor meerdere technieken te onderzoeken.

Advies
De raad ging wel unaniem akkoord met de uitgangspunten voor een business case. “Wij gaan in de regio nu alle uitgangspunten van de deelnemende gemeenten in een haalbaarheidsonderzoek samenbrengen en komen dan in oktober terug naar de raad met een advies”, zei wethouder Schokker.

Warmtepomp?
Maar is het in de tussentijd dan wel handig om een bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen? “Absoluut”, zei SP’er Erik Maassen. “In 2050 moet iedereen van het gas af zijn dan is die warmtepomp die je nu aanschaft toch verouderd en ben je toe aan een nieuwe.”

Duurzaamheid Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×