Het Gebouw in De Kooi was afgelopen donderdag omgetoverd tot een grote kennismarkt onder de noemer ‘Presenteren met de Stad’. Het Samenwerkingsprogramma ‘Leren met de Stad’ presenteerde daar de onderzoeksresultaten van studenten.
Groepen studenten van mboRijnland, de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden hebben voor de gemeente Leiden onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld hulp bij gokverslaving en consumentenveiligheid. Ook werd er psychologisch onderzoek naar eenzaamheid gedaan.
Programmaleider Piet-Hein van der Ploeg spreekt met lof over deze samenwerkingen. “Elk vraagstuk heeft meerdere benaderingen nodig, dus je werkt vaak multidisciplinair met verschillende opleidingen maar ook verschillende onderwijsvormen. Wij zien dat studenten heel goed van elkaar kunnen leren. Een mbo-student kan iets leren van een universiteitsstudent, maar ook andersom.”
Een reportage van verslaggevers Dinand de la Rie en Odile Okkema over kennismarkt ‘Presenteren met de Stad’.
De studenten ervaren de samenwerkingen als heel positief. “Wij werkten samen met BuZz, Incluzio Leiden en SOL en dat verliep heel soepel”, zegt een student. “We kregen een paar keer les van mensen van die organisaties en we hebben ook een gezamenlijks welzijnsborrel georganiseerd. Maar verder waren we vooral aan het werk als klas.”
Maurice doet de minor AI and Society en daarin komen studenten met verschillende achtergronden samen, zoals politicologie, filosofie en internationaal recht. Samen hebben zij een AI-programma opgezet dat mensen kan helpen om te laten kijken of bepaalde gebruiksvoorwaarden positief zijn voor hen als consument. “Zo kan je bijvoorbeeld niet alleen zien of iets illegaal is, maar ook ontdekken hoe een platform omgaat met jouw data.”
Spreekuur
Een stagiair van ‘Leren met de Stad’ vertelt over een programma met tweedejaars studenten sociaal-juridische dienstverlening. Die kunnen mensen helpen met allerlei juridische of financiële vraagstukken. “Buurtbewoners komen bijvoorbeeld op het spreekuur van ‘Een goede buur’ in Het Gebouw met allerlei vragen over zaken als financiën en dan gaan de studenten hen helpen. Een project als dit helpt mensen in de buurt en de studenten leren er ook veel van.”
Leiden Onderwijs
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907