Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en enkele betrokken gemeenten hebben maandag afgesproken om gezamenlijk te gaan onderzoeken of er geschikte locaties zijn voor zonnepanelen langs de A4 en N11. Het ondertekenen van de afspraken gebeurde bij de afvalwaterzuivering in Bodegraven. Hier is in 2023 al een zonneveld aangelegd langs de N11.
In het najaar van 2023 startte een voorverkenning van het project. Toen is al gekeken hoeveel ruimte er is voor zonnepanelen. Dankzij de positieve uitkomst van die exercitie gaat het project door naar de volgende fase. De komende tijd wordt onderzocht waar en onder welke voorwaarden er zonnepanelen kunnen komen.
Groene Hart
Vanwege de locaties in het Groene Hart wordt ook goed gekeken hoe de zonnevelden op een goede manier kunnen worden ingepast, zonder het landschap al te veel te ontsieren. Daarnaast worden de grootte van de zonnevelden de en financiële haalbaarheid verder onderzocht.
Schakel
Namens de gemeente Leiden tekende wethouder Yvonne van Delft de intentieverklaring. Ze noemt zonne-energie een belangrijke schakel in een duurzame toekomst zonder fossiele brandstoffen. “Als monumentale en dichtbebouwde stad, kan Leiden dat niet alleen. Ik ben dan ook blij met deze samenwerking tussen gemeenten, provincie en het rijk en ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek.”
Het zoekgebied voor de zonnevelden in de regio.
Voetbalvelden
Voor Leiden is maximaal 3,4 hectare in beeld waar kansen liggen. Dat is ongeveer de afmeting van vijf voetbalvelden. Of die ook allemaal benut kunnen worden, moet dus nog nader worden onderzocht. De Leidse zonnevelden komen vooral rond de A4. Tijdens de komende onderzoeksfase worden omwonenden geïnformeerd en wordt er gekeken hoe de omgeving kan meeprofiteren van het project.
OER
Het OER-project A4/N11 is een samenwerking tussen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, de provincie Zuid-Holland, de RES-regio’s Holland-Rijnland en Midden-Holland, ProRail en Rijkswaterstaat-regio West-Nederland-Zuid. RES staat voor ‘Regionale Energie Strategie’ en OER voor ‘Opwek van Energie op Rijksvastgoed’.
Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat landelijk in 2030 een hoeveelheid van 35TWh stroom duurzaam op land wordt opgewekt. 1TWh staat gelijk aan de elektriciteitsvraag van ongeveer 400.000 huishoudens. Iedere Regionale Energie Strategie (RES) regio draagt daar een steentje aan bij. Onder andere dus met de realisatie van zonne-energie langs de snelwegen in Zuid-Holland.
Met het OER-programma stelt de Rijksoverheid eigen gronden ter beschikking aan energieontwikkelaars voor de realisatie van duurzame energieprojecten. Daarnaast kunnen ook aangrenzende gronden van de gemeentes en provincie meegenomen worden.
Duurzaamheid Leiden Leiderdorp RegioSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907