Gemeente Leiden verlaagt snelheid in bijna hele stad

De snelheid op meer dan tachtig procent van alle Leidse wegen gaat omlaag naar maximaal dertig kilometer per uur. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Leiderdorp volgt het Leidse voorbeeld.

“Op dit moment geldt voor ongeveer zeventig procent van de wegen in Leiden een maximumsnelheid van dertig kilometer of lager”, vertelt verkeerswethouder Ashley  North. “En met het nieuwe beleid dat het college nu heeft vastgesteld, wordt dat ruim tachtig procent. North is blij met deze nieuwe stap. “Het is goed voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Dertig wordt nu echt de norm, tenzij.” Dat tenzij geldt met name voor de grote doorgaande wegen zoals bijvoorbeeld de Leidse Ring Noord en de Churchilllaan. Ook zijn er nog wegen die onder de provincie vallen, zoals de Voorschoterweg. Daar heeft Leiden een verzoek gedaan om naar de snelheid te kijken.

Dat de snelheid nu op meer wegen omlaag gaat, heeft te maken met een nieuwe wegcategorisering die gemeenten kunnen toepassen. Het gaat daarbij om de zogenoemde gebiedsontsluitingsweg 30 km/u, afgekort GOW30. Op dergelijke wegen moest voorheen vijftig kilometer per uur worden gehanteerd, tenzij de weg werd ingericht als Erftoegangsweg (ETW). Dat hoeft nu niet meer in alle gevallen. Het gaat erom dat dertig een geloofwaardige snelheid is.

Wethouder Ashley North (Verkeer) over het verlagen van de maximumsnelheid in veel Leidse straten.

GOW30
Het belangrijkste verschil tussen klassieke dertigkilometerwegen en de nieuwe GOW30 wegen is dat bij een normale dertig-weg, van rechts komend verkeer voorrang heeft. “Maar dat is op sommige wegen waar het gewoon veel te druk is, niet geloofwaardig. Die nieuwe wegcategorisering maakt het mogelijk dat je daar bijvoorbeeld de hoofdrijbaan voorrang laat houden met inritconstructies bij de zijwegen. Dus dan heeft rechts geen voorrang en kan het op een veilige manier dertig worden.” Een ander voorbeeld zijn bijvoorbeeld vrijliggende fietspaden. Het eerste concrete voorbeeld zijn de Ir. Driessenstraat en de Oosterkerkstraat waar de gemeenteraad eerder dit jaar heeft besloten om er een GOW30 van te maken.

Woonwijk
In veel straten waar nu dertig kilometer kan worden ingevoerd, vragen bewoners er al jaren om. Het Levendaal bijvoorbeeld, maar ook de Haagweg en het hele het stuk Herenstraat tussen de Koninginnelaan en de spoorwegovergang, de Vrijheidslaan en de Vijf Meilaan. “Maar er komen nu dus echt een heleboel dertig-wegen bij en ik denk dat dat voor de stad echt heel goed is. Ik noem bijvoorbeeld de corridor in Leiden-Zuidwest bij de Kennedylaan, en de Debussystraat. Dat hele stuk loopt echt dwars door de wijk heen is nu voor een heel groot deel een vijftig-weg, terwijl het gewoon een woonwijk is.”

De belangrijkste reden om de snelheid omlaag te brengen is verkeersveiligheid. North: “Die krijgt hierdoor echt een grote impuls en dat is ook hard nodig. We zien dat het aantal ongelukken toeneemt. Dat is ook niet gek, want Leiden wordt steeds drukker. We zien dat trouwens in heel Nederland, maar we gaan dus niet op ons lauweren rusten. We moeten gewoon alles doen wat we kunnen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De snelheid verminderen daar een heel belangrijk voorbeeld van, maar we doen nog veel meer. Er komen  gedragscampagnes aan, we hebben de expertise bij de gemeente uitgebreid en we pakken de top veertien knelpunten in de stad aan.”

De drie grootste knelpunten zijn volgens North dit jaar al opgelost. Dat waren de kruising van de Koninginnenlaan met de Lammenschansweg, de Posthofrotonde en de kruising  van de Wassenaarseweg met de Sandifortdreef. Grotere ingrepen volgen bij de herinrichting van de Lammenschansweg als geheel en op sommige wegen wordt dertig kilometer zonder aanpassingen ingevoerd. “Een voorbeeld daarvan is de Amforaweg. Die is al relatief rustig en zo ingericht dat een plaatsing van een bord voldoende is.”

Leiderdorp
Ook het college van burgemeester en wethouders van Leiderdorp heeft besloten op welke wegen de snelheid terug kan naar dertig kilometer per uur. “We kijken welke functie en daarmee welke snelheid en inrichting wegen krijgen”, legt wethouder Gebke van Gaal uit. “Dit heet wegencategorisering en deze is vastgesteld na een periode van inspraak. Met deze belangrijke stap versterkt de gemeente de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Leiderdorp aanzienlijk. Alle wegen die een ander snelheidsregime en inrichting krijgen, moeten klaar zijn in 2040.”

Stapsgewijs werkt de gemeente aan de invoering van meer dertig kilometer per uur wegen. Op bijna alle wegen in Leiderdorp gaat dat gelden, met uitzondering van hoofdwegen als de Engelendaal en de Simon Smitweg.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×