De nieuwe muziekschool aan de Hazewindsteeg gaat in 2030 open. Dat maakten cultuurwethouder Yvonne van Delft en BplusC-directeur Margot Nicolaes donderdag bekend. De huidige muzieklocaties aan het Rapenburg en de Middelstegracht gaan dicht en worden samengevoegd in één multifunctioneel pand naast de Schouwburg.
De kosten voor de nieuwe muziekschool bedragen in totaal vijftien miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad nu om in te stemmen met de uitgangspunten en alvast 1,8 miljoen euro beschikbaar te stellen om de plannen verder uit te werken. Dat gebeurt na de zomer.
Podium
“De nieuwe muziekschool biedt een podium voor Leiden. Een uitnodigende plek in een open sfeer met een breed en aantrekkelijk aanbod”, blikt wethouder Yvonne van Delft vooruit. “Inwoners van alle leeftijden, culturen en achtergronden ontwikkelen en uiten zich hier met muziek.” Voor jeugd en jongeren moet de nieuwe muziekschool over enkele jaren de thuisbasis worden voor muziekonderwijs, creativiteit en samenspel.
Cultuurcafé
De nieuwe muziekschool en de schouwburg willen gaan samenwerken om amateurs en professionals met elkaar te verbinden. “Cursisten, docenten en muziekprogrammeurs worden daarom nauw betrokken bij de invulling van het gebouw en het programma”, zegt de wethouder. Het gebouw krijgt een slimme, flexibele indeling voor multifunctioneel gebruik. Denk aan oefenruimtes, een concertzaal met 120 zitplaatsen of 200 staanplaatsen en een cultuurcafé waar muzikanten en muziekliefhebbers samenkomen. In dat cultuurcafé kunnen muziekliefhebbers elkaar tussen lessen, repetities en optredens door ontmoeten.
Margot Nicolaes van BplusC en wethouder Yvonne van Delft in gesprek met verslaggever Odile Okkema.
Toegankelijk
De nieuwe muziekschool ligt midden in de historische binnenstad en grenst aan de rijksmonumentale Leidse Schouwburg. Van Delft: “Dat vraagt de grootste zorgvuldigheid bij het ontwerp en de bouw. Het wordt een toekomstbestendig gebouw met minimaal energielabel A+ en met energie uit hernieuwbare bronnen en circulaire materialen. Het gebouw moet toegankelijk en makkelijk bereikbaar zijn voor mensen met bijvoorbeeld een visuele of lichamelijke beperking. Zo draagt de nieuwe huisvesting bij aan een groene toekomst en inclusiviteit.”
Bij de nieuwe muziekschool komt een fietsenstalling met 160 fietsparkeerplaatsen in de kelder, om de (verkeers)hinder voor omwonenden te beperken. “De buurt wordt ook nauw betrokken bij de plannen om de muziekschool goed in de buurt in te passen”, zegt Van Delft.
Planning
Zodra het besluit over het voorbereidingskrediet is genomen, kan de ontwerpfase beginnen. Naar verwachting wordt in het derde kwartaal van 2027 het besluit over het uitvoeringskrediet genomen. Daarmee komen de benodigde miljoenen beschikbaar en kunnen de werkzaamheden voor de bouw dan in het eerste kwartaal van 2028 beginnen. De muziekschool opent naar verwachting medio 2030 haar deuren.
Broedplaats
De plannen betekenen wel dat tientallen kunstenaars een ander onderkomen zullen moeten zoeken. Broedplaats Hazewind gaat verloren als de plannen van de gemeente, om de panden naast de Leidse Schouwburg deels te slopen, doorgaan. Ze gebruiken de panden nu als tijdelijk onderkomen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907