Hoe gingen mensen in het verleden om met veranderingen en hoe beïnvloedden die veranderingen zowel persoonlijke als collectieve identiteiten? Voor haar onderzoek naar de antwoorden op die vragen krijgt hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Geschiedenis Judith Pollmann de Spinozapremie van NWO. Dat is de belangrijkste wetenschapsprijs van Nederland.
“Ontiegelijk eervol”, noemt Pollmann dat. “Een Spinozapremie is het mooiste wat mij als wetenschapper kon overkomen. Ik ben heel erg vereerd en dankbaar, en zie het als een zeer welkome erkenning van het belang van ons bloeiende vakgebied, en de geesteswetenschappen in den brede. De nieuwe inzichten zijn de vrucht van samenwerking met heel veel inspirerende collega’s en studenten in en buiten Leiden. Deze prijs maakt het mogelijk om samen met hen weer nieuwe dingen te gaan ontdekken. Ik verheug me daar enorm op.”
Pollmann’s onderzoek centreert zich rond de vraag hoe mensen met verandering omgingen in het verleden. “En de tijd waar ik verstand van heb, de periode tussen 1500 en 1850, staat bekend als een periode waarin mensen niet per se dachten dat verandering een goed ding is. Ze waren bang voor wat ze nieuwigheid noemden. Er was geen innovatiebeleid en ook geen gedachte dat er voortdurend vernieuwing of verandering zou moeten zijn. In de politiek niet en al helemaal niet in religie. Tegelijkertijd leefden mensen in een samenleving waar alles veranderde. In de Nederlanden brak bijvoorbeeld de Tachtigjarige Oorlog uit, waar een heel nieuw land uit tevoorschijn kwam met een veranderde sociale culturele wereld.”
In een interview op de website van de Universiteit Leiden gaat Pollmann uitgebreid in op haar werk. “Ik was gewoon aan het werk hier op mijn kamer, toen NWO-voorzitter Marcel Levi mij opbelde. Mij eerste gedachte was: “Die moet iets van mij.” Maar hij had dus geweldig nieuws. Ik was helemaal sprakeloos toen ik hoorde dat ik een Spinozapremie krijg.”
De ontvangers van de Spinozapremie krijgen een bronzen beeldje van Spinoza en een bedrag van 1,5 miljoen euro. Zij bepalen zelf waaraan ze de premie besteden, zolang het maar gerelateerd is aan wetenschappelijk onderzoek.
Leiden WetenschapSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907