Een handjevol demonstranten bij restaurant Jeanpagne. (Foto: ingestuurd)

Demonstranten bij restaurant Jeanpagne tegen foie gras

Enkele activisten hebben vrijdagavond geruime tijd geprotesteerd voor de deur van het Franse restaurant Jeanpagne aan de Nieuwe Rijn in de Leidse binnenstad. Het restaurant werd daarbij opgeroepen om foie gras van het menu te halen.

Foie gras, oftewel vette lever, is een Franse delicatesse. Om foie gras te produceren. worden ganzen en eenden vetgemest met behulp van trechters. Een eendenlever wordt vetgemest tot minstens 300 gram. Bij een gans gaat het om een groei tot 400 gram. Dat is zes tot tien keer zoveel als een gezonde lever van de dieren. In praktijk is de vetgemeste lever nog zwaarder.

Verboden
In Nederland is de productie van foie gras (en specifiek het vetmesten) vanwege dierenwelzijnsoverwegingen verboden. Dat geldt niet voor Frankrijk, waar het gerecht nog altijd geproduceerd wordt. De verkoop is in Nederland niet verboden, en daardoor is het in sommige restaurants te vinden.

Het protest in Leiden werd georganiseerd door Active for Justice, een groep dierenrechtenactivisten. De actie werd enige tijd gadegeslagen door de politie. Die hebben voor zover bekend niet ingegrepen.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×