Museum De Lakenhal presenteert van 2 maart tot en met 21 juli 2024 de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Het is de eerste solopresentatie van deze internationaal bekende kunstenaar in Nederland. In haar kunst combineert Kimsooja persoonlijke geschiedenis met universele thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn.
Textiel en migratie
Kimsooja geldt als een van de meest toonaangevende kunstenaars ter wereld. Haar werk is geworteld in Koreaanse tradities en krijgt vorm in verschillende materialen en media. In haar oeuvre combineert zij persoonlijke geschiedenis met globale thema’s als thuis, migratie en bewegingsvrijheid. In haar installaties, performances, sculpturen, films en foto’s speelt textiel als materiaal en symbool een terugkerende rol. Zo verwijzen haar bekende veelkleurige bottari, geknoopte bundels van Koreaanse bedspreien waarin persoonlijke bezittingen worden vervoerd, naar de relatie tussen textiel en migratie. Deze twee thema’s keren ook in de collectie van Museum De Lakenhal veelvuldig terug.
Dialoog met collectie
In de tentoonstelling Thread Roots onderzoekt Kimsooja haar culturele geschiedenis binnen haar ontwikkeling als kunstenaar én in relatie tot de collectie van het museum. In de tentoonstellingszalen zijn twee films uit haar Thread Routes-serie te zien en de monumentale installatie Meta Painting te bewonderen. Daarin reflecteert zij op de schilderkunst als kunstvorm. Verder zijn in ruimtes waar de textielgeschiedenis van Leiden wordt verteld en interventies van Kimsooja’s hand te zien. Hiervoor maakte de kunstenaar ook nieuw werk, waarin Koreaanse stalen het uitgangspunt vormen voor een dialoog met de Leidse textielcollectiestukken.
Verbinding met Leiden
Museum De Lakenhal is sinds 1874 gehuisvest in de Laecken-Halle, een monumentale, zeventiende-eeuwse keurhal voor wollen stoffen. Het Leiden van vandaag is gestoeld op deze lakenindustrie. Het werk van Kimsooja, dat een verbinding maakt tussen textiele ambachten, cultuurgeschiedenis en schilderkunst, gaat een dialoog aan met de geschiedenis van het museum en de stad. In 2022 realiseerde de kunstenaar in opdracht van het Lucas van Leyden Fonds vlak voor Museum De Lakenhal het tijdelijke kunstwerk To Breathe: Leiden. Ook hierin verwijst zij naar Leiden als textielstad en laat zij de bogen – die reflecteren in het water – fungeren als naald en draad, die de stad en haar inwoners verbindt.
150 jaar
Directeur Tanja Elstgeest is trots dat Museum De Lakenhal het werk van Kimsooja zal tonen. “Deze tentoonstelling is een bijzondere manier om ons 150-jarig bestaan als stadsmuseum te vieren. Met haar hedendaagse textiele kunstpraktijk verbindt Kimsooja vanuit een internationaal perspectief heden en verleden met elkaar. Ik kijk ernaar uit om ons publiek op deze manier met het werk van deze kunstenaar van wereldformaat kennis te laten maken.”
Over Kimsooja
Kimsooja werd in 1957 geboren in Zuid-Korea en woont in Parijs en Seoul. Haar werk was eerder te zien op talloze locaties en in musea over de hele wereld, waaronder in solotentoonstellingen in het Museum of Modern Art in New York, het Samsung Museum of Art in Seoul en het Guggenheim Museum in Bilbao. Zij vertegenwoordigde Korea op de Biënnale van Venetië (2013) en op de Biënnale van São Paulo (1998) en nam deel aan Kassel Documenta (2017) en aan vele andere internationale biënnales en triënnales. Haar werk viel meermaals in de prijzen. In 2019 werd ze bekroond met de Lucas Art Award van het Leidse Lucas van Leyden Fonds.
Publieksprogramma
Bij de tentoonstelling verschijnt medio maart een publicatie, met bijdragen van onder meer Kitty Zijlmans, Amanda Pinatih, Keumhwa Kim, Roel Arkesteijn en Colin Huizing. Rondom de tentoonstelling wordt een uitgebreid publieksprogramma georganiseerd, met een participatieproject rondom textiel en verschillende edities van lezingenreeks College op Zondag en avondopenstellingen Lakenhal Laat.
Jubileumjaar
De tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots vormt is onderdeel van een feestelijk jubileumjaar bij Museum De Lakenhal. In dat kader is van 20 januari tot en met 16 juni ook de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen te zien. In het najaar viert het museum met de stad 450 jaar vrijheid met een tentoonstelling die de lange optochtengeschiedenis van Leiden belicht.
Gepubliceerd: 6 februari 2024
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907