De tentoonstelling ‘Rembrandts vier zintuigen - zijn eerste schilderijen’. (Foto: Cor Klein)

Museum De Lakenhal viert dit jaar het 150-jarig bestaan

Museum De Lakenhal werd op 1 mei 1874 geopend en bestaat dit jaar 150 jaar. Om dat te vieren programmeert het museum drie bijzondere exposities en op de verjaardagsdatum een feestelijke open dag. Zaterdag werd als aftrap van dit jubileumjaar de tentoonstelling ‘Rembrandts vier zintuigen – zijn eerste schilderijen’ voor het publiek geopend.

Rembrandt schilderde de zintuigenserie, zijn vroegst bekende werk, toen hij ongeveer achttien jaar oud was en nog in Leiden woonde. De reeks bestaat uit ‘De brillenverkoper’ (zicht), een werk dat Museum De Lakenhal in 2012 heeft kunnen aankopen. En drie werken – ‘De operatie’ (gevoel), ‘De drie zangers’ (gehoor) en ‘De flauwgevallen patiënt’ (reuk) – uit ‘The Leiden Collection’ van de Frans-Amerikaanse kunstverzamelaar Thomas Kaplan. Deze collectie, die 250 schilderijen en tekeningen omvat, is een van de belangrijkste particuliere verzamelingen van Nederlandse schilders uit de zeventiende eeuw.

Tekst gaat verder onder de video’s.

Cultuur071: Janneke van Asperen over Rembrandt-expositie in De Lakenhal (deel 1).

Cultuur071: Janneke van Asperen over Rembrandt-expositie in De Lakenhal (deel 2).

Humor
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 licht Janneke van Asperen, conservator oude kunst van Museum De Lakenhal,  de vier paneeltjes toe. “Het is natuurlijk geweldig dat de vroegste werken van Rembrandt nu voor het eerst bijeen zijn in de stad waar ze vierhonderd jaar geleden zijn geschilderd. De zintuigenreeks laat zien dat Rembrandt al heel vroeg een eigenwijze en experimentele kunstenaar was. Met name sinds de zestiende eeuw verbeeldde men de zintuigen doorgaans als personificaties van elegante vrouwen met vaste attributen. Maar zo doet Rembrandt het niet. Hij kiest voor alledaagse, voor iedereen herkenbare scenes en dat doet hij met veel humor. Hierbij zie je ook al de aanzet van zijn beroemde toepassing van de licht- en schaduwwerking, de zogenaamde clair-obscur techniek.” De tentoonstelling is nog te zien tot en met 16 juni en heeft daarmee een looptijd van 150 dagen, refererend aan het 150-jarig bestaan van Museum De Lakenhal.

Jubileumjaar
Naast de Rembrandt tentoonstelling, is van 2 maart tot en met 21 juli de tentoonstelling ‘Thread Roots’ van Kimsooja te zien, de eerste solotentoonstelling in Nederland van deze internationaal bekende Zuid-Koreaanse kunstenaar. In het najaar viert het museum met de stad 450 jaar vrijheid met een expositie die de lange geschiedenis van optochten in Leiden belicht. En op 1 mei, de dag dat anderhalve eeuw geleden het museum voor het publiek open ging, is er een uitgebreid programma met lezingen, rondleidingen, workshops en nog veel meer in het die dag gratis toegankelijke museum.

Een reportage over Rembrandts vier zintuigen.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×