Muurschilderingen van Chris Lebeau in Leiden. (Foto: Claudia Thunnissen)
Locatie:

OUD-KATHOLIEKE KERK
CRONESTEINKADE 2
Leiden


Wanneer:

Donderdag 25 april van 20.00 tot 22.00 uur

Entree:

5 euro, gratis voor leden HVOL en parochianen

Lezing: Chris Lebeau in en rond Leiden

In de oud-katholieke kerk aan de Zoeterwoudsesingel bevinden zich bijzondere wandschilderingen van Chris Lebeau. Architect Bernard Buurman, die de kerk in 1926 ontwierp, kende de kunstenaar en droeg voor als decorateur van de kerkzaal. Dat de oud-katkolieken deze excentrieke ‘religieuze anarcho-communist´, zoals Lebeau zichzelf noemde, de opdracht verleenden, getuigde van vertrouwen dat Lebeau een veelzijdig en bekend kunstenaar was.

Lebeau werd geboren in 1878 in een Amsterdamse kelderwoning. Hij was compromisloos in zijn levenshouding, gebruikte geen alcohol (zijn vader was een drinker), en was vegetariër. Hij zag het kunstenaarschap als een sociale taak en experimenteerde graag. Zijn postzegelontwerpen, in gebruik tot 1948, kleven in onze herinnering: de vliegende duif, de gevleugelde vredesengel.

Zijn onverzettelijke levenshouding kostte hem in de Tweede Wereldoorlog zijn leven. Hulp aan Joodse Nederlanders en het vervalsen van persoonsbewijzen eindigden met een transport naar Dachau, waar Chris Lebeau in 1945 omkwam. In de lezing gaat kunsthistorica Claudia Thunnissen dieper in op de connecties van Lebeau met Leiden en omstreken (Buurman, Gerrit de Blanken Leiderdorp, Amphora Oegstgeest).

Let op: aanmelden is voor deze lezing verplicht via hvolaanmelden@oudleiden.nl.

Gepubliceerd: 14 april 2024Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×