Muurschilderingen van Chris Lebeau in de Oud-Katholieke kerk in Leiden. (Foto: Claudia Thunnissen)

Kunsthistorica Claudia Thunnissen werpt licht op muurschilderingen van Chris Lebeau

In de Oud-Katholieke kerk, op de hoek van de Cronesteinkade en de Zoeterwoudsesingel in Leiden, beschilderde artistieke duizendpoot Chris Lebau in de jaren 1926-1928 de muren. Deze schilderingen, die normaliter voor het publiek slechts te bewonderen zijn tijdens de Open Monumentendagen, worden door Leiderdorps kunsthistorica en keramiste Claudia Thunnissen uitgelegd en in hun historische context geplaatst tijdens haar lezing die op dinsdag 5 maart plaatsvindt. In Sleutelstad Cultuur licht ze een tipje van de sluier op.

Thunissen vertelt: “Chris Lebeau werd geboren in een kelderwoning in Amsterdam, in een zeer arm arbeidsgezin van wie de vader aanhanger was van de anarchistisch-socialisten. De tekentalenten van de jonge Chris vielen op bij de schoolmeester die erop aandrong dat de jongen verder zou kunnen studeren in de kunstnijverheid. De volwassen Chris bleef het politieke engagement van zijn ouders trouw. Hij noemde zichzelf een religieuze anarcho-communist. Hij was geen katholiek maar hing de theosofie aan. Des te opmerkelijker dat de Oud-Katholieke kerk hem na voorspraak van de architect van de kerk de opdracht gunde.”

Principieel
Thunnissen roemt de artistieke kwaliteit van Lebeau. “Die man heeft in zijn leven zo veel verschillende dingen gedaan en telkens weer levert het ijzersterk werk op. Ik vind hem als schilder niet eens op zijn best: zijn keramiek, zijn textielontwerpen, zijn postzegels, zijn glaswerk zijn stuk voor stuk bijzonder.” Begonnen in de stijl van de Art Nouveau en Art Déco en gaandeweg zich ontwikkelend tot realist is zijn werk tijdloos, vindt Thunnissen.

“Lebeau werd telkens weer voor projecten gevraagd, steeds voor andere projecten. De opdrachtgevers moeten hebben ingezien hoe steengoed zijn werk was.” Niet alleen zijn werk vindt Thunnessen enorm interessant. Ook de man achter de kunst fascineert haar: “Lebeau heeft in zijn leven vele huwelijken en relaties gehad, dikwijls met kunstenaressen met wie hij ook samenwerkte. Hij bleef met ze bevriend ook wanneer hij al bij ze weg was. Toen hij en zijn vriendin werden opgepakt door de Duitsers heeft hij alle verantwoordelijkheid op zich genomen waardoor zij weer vrij kwam. Hij had zelf ook vrij kunnen komen als hij bereid was geweest te beloven illegale activiteiten af te zweren. Maar daar was hij te principieel voor. Hij verkoos de gevangenschap en is toen getransporteerd naar Dachau waar hij in april 1945 stierf.”

Lezing van Claudia Thunnissen in de Oud-Katholieke kerk georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL)

Dinsdag 5 maart 2024, 20.00 uur. Kerk open om 19.30 uur.
Locatie: Oud-Katholieke Kerk, Cronesteinkade 2, Leiden (ingang hoek Zoeterwoudsesingel)
Toegang vrij voor leden van de HVOL en parochianen van de OKK; niet-leden betalen €5,00

 


Claudia Thunnissen over Chris Lebau.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×