Typisch Leiden

In Typisch Leiden maken we kennis met de bewoners van Leiden. Wie zijn de mensen die in de 'sleutelstad' wonen en hoe ziet hun leven eruit? Op die vragen zoekt BNNVARA het antwoord in de twaalfdelige documentaire Typisch Leiden.

Typisch Leiden is vanaf zondag 26 september drie maanden lang te zien op  sleutelstad.nl/tv en via Ziggo kanaal 46 en KPN kanaal 1421. Elke aflevering wordt een week lang dagelijks op verschillende uitzendtijden herhaald.

Eerste lokale omroep
Typisch Leiden is in het voorjaar van dit jaar uitgezonden op NPO2 en trok gemiddeld zo’n 400.000 kijkers met een uitschieter naar ruim 500.000 kijkers. Het Minervameidenhuis ‘Pap 8’ met schoonmaakster en huismama Emel, de Italiaanse natuurkunde-hoofddocenten Alessandra en Luca en bekende Leienaar Peter Labrujère, allemaal zijn ze dit najaar weer terug te zien op Sleutelstad TV. De programmamakers vertelden in Nieuws071 dat zij het meest gecharmeerd waren van de Leidse binnenstad. “Het centrum is prachtig en de enorme diversiteit aan achtergronden van de inwoners willen wij graag laten zien aan de rest van Nederland.”

Leidse Glibber Emile van Aelst was regelmatig bij de opnames aanwezig en vindt het geweldig dat Sleutelstad als eerste lokale omroep een Typisch serie mag uitzenden. “Het geeft aan hoe goed wij gewaardeerd worden door BNNVARA”, zegt Van Aelst. “Tijdens de opnames stonden redactrice Eva Houtsma en cameravrouw Emma Boelhouwer er versteld van dat iedereen elkaar kent in de stad en hoe vriendelijk en behulpzaam iedereen is. Voor een chauvinistische Leidenaar heerlijk om te horen”, vertelt de Leidse Glibber.

Eindredacteur Mariek Rietkerk van de serie ‘Typisch’ toonde gelijk grote interesse in het voorstel van Sleutelstad om de serie uit te gaan zenden. “Het is de eerste keer dat een lokale omroep met een dergelijk voorstel komt”, vertelt Rietkerk. “Ook het ‘Typisch’ team was gelijk enthousiast en omdat we allebei publieke omroepen zijn, gaf de juridische afdeling ook goedkeuring.”

Aflevering 1, vanaf zondag 26 september

Op de Haarlemmerstraat zit al generaties lang slagerij Van der Zon. De vaste klanten weten het: de worst van Van der Zon is wereldberoemd in Leiden. Emel werkt als schoonmaakster in Pap 8, een Minerva-meidenhuis aan de Papengracht. Daar wonen acht meiden en Emel is de 'huismama.' Sophia heeft een Nederlandse moeder en haar vader is afkomstig van Curaçao. Ze groeide op in een witte omgeving in Zoetermeer en is nu benieuwd naar de Caribische kant van haar familie. Leiden is 'de orgelstad van Nederland' en Fabian komt uit een echte orgelfamilie. Maar op straat is niet meer zo veel geld te verdienen, mensen hebben geen cash meer bij zich.

Aflevering 2, vanaf zondag 3 oktober

De Italiaanse Alessandra en Luca kwamen zeven jaar geleden in Leiden wonen. Ze zijn beiden universitair hoofddocent Natuurkunde aan de universiteit van Leiden. Ze zitten dus in het spitsuur van thuisonderwijs. Lotte is de nestrix, de huisoudste van het Minerva-huis waar Emel schoonmaakt. Ze organiseert een zwemrace voor een goed doel in de Leidse grachten. Emel zet thuis een kast in elkaar met haar man Richard. Ze hadden eerder een eigen bistro, maar moesten deze noodgedwongen verkopen. Peter Labrujère is een bekende Leidenaar. Hij is te herkennen aan zijn lange vlechtjes en klompen in zijn baard. Peter was ziek en moet een stapje terug doen.

Aflevering 3, vanaf zondag 10 oktober

De kinderen van Alessandra en Luca mogen weer naar school. 's Morgens vroeg is het chaos om iedereen in dit Italiaanse gezin op tijd de deur uit te krijgen. Lotte is het weekend thuis bij haar ouders in Den Haag. Haar vader is geboren en getogen in Leiden en is supertrots dat ze hier ging studeren. Peter is niet alleen de baas van de dumpwinkel, maar ook actief op de Rederij, die helemaal drijft op vrijwilligers. Op het moment liggen de boten stil. Het Singelpark moet de singels met elkaar verbinden en opnieuw inrichten. De bouwvakkers van het Lakenpark zijn in januari en februari aan het werk. Erik-Jan is de uitvoerder van dit project.

Aflevering 4, vanaf zondag 17 oktober

Yvonne is in januari vanuit Barcelona in Leiden komen wonen voor een studie Biochemistry. Maar ze moet eerst tien dagen in quarantaine. Emel en Lotte drinken op dinsdag altijd samen koffie. Het blijft voor Emel moeilijk als de meiden het huis verlaten. Sophia is beeldend kunstenares en schrijft gedichten. Op de muren in Leiden staan te weinig gedichten over vrouwen van kleur geschilderd, vindt zij. Jean Jacques had een horecabedrijf en ging tien jaar geleden failliet. Alles liep mis en hij raakte in een depressie. Gelukkig zocht hij hulp en heeft hij z'n leven weer op orde. Hij heeft het enorm naar zijn zin als fietsenmaker.

Aflevering 5, vanaf zondag 24 oktober

Midas woont antikraak tegenover het station in Leiden. Hij zit in het laatste jaar van zijn studie Sociaal werk. Dat had hij vier jaar geleden nooit gedacht, toen hij voor een cocaïneverslaving naar een verslavingskliniek ging. Maar in coronatijd valt het niet mee om de studie op de rit te houden. Emel en Richard zetten een kast in elkaar. Ze hadden eerder een eigen bistro, maar moesten deze noodgedwongen verkopen. Yvonne mag na haar quarantaine weer naar buiten. Haar buddy Rebecca laat haar de stad zien. En het sneeuwt! Zo is Leiden nog mooier. Machinist Lenny gaat, ook als het sneeuwt, buiten zwemmen in open water met haar vaste groepje.

Aflevering 6, vanaf zondag 31 oktober

Een axolotl is een rozige salamander die lijkt op een vreemde Pokémon. Student Lotte houdt 'm in een aquarium. Ze woont boven haar alternatieve studentenvereniging Catena. Midas vertelt over zijn verslaving. Na de middelbare school ging hij steeds vaker gebruiken. Uiteindelijk was alles een reden om cocaïne te gebruiken. Zijn moeder en ex-vriendin grepen in. Midas ging naar een verslavingskliniek met een twaalfstappenprogramma. Ook in de sneeuw moet een orgelman naar buiten. Fabian gebruikt zijn tijd voor het nodige schilderwerk en een enkele verjaardag waarvoor hij wordt ingehuurd. Journalist Emile is ook van de partij.

Aflevering 7, vanaf zondag 7 november

Erik is theatermaker, maar de hele culturele sector ligt stil. Samen met een vriend gaat hij op pad met 'Plaatjes vullen gaatjes'. Daarvoor komt hij op verzoek langs met een bakfiets vol vinyl en een platenspelers. Zo maakt de buurt er nog een feestje van. Jean Jacques ging tien jaar geleden failliet met zijn horecabedrijf. Hij liep helemaal vast en ontdekte dat hij ADHD en autisme heeft. Hij werkt in een fietsenwinkel en als vrijwilliger op een kinderboerderij. Lotte gaat wandelen met een vriendin. Emel gaat met haar dochter naar de Leidse markt. Daar blijkt dat iedereen in is voor een praatje.

Aflevering 8, vanaf zondag 14 november

Yvonne studeert een half jaar in Leiden. Ze is aangesloten bij de Mormoonse kerk. Normaal zou ze daar naartoe gaan, maar ook hier worden de diensten online gehouden. Ze kan er met haar ouders samen over bellen. Peter woont boven zijn dumpwinkel La Brujère en krijgt daar computerles van Sofie. Hij wil een fotoboek maken, maar de computer wil niet wat Peter wil. Lenny is in het dagelijks leven machinist, maar wil eigenlijk edelsmid worden.

Aflevering 9, vanaf zondag 21 november

Na het overlijden van haar vader is Lenny op zoek naar haar familiegeschiedenis. Ze mist een anker en lijdt aan 'wortelzucht'. Tijdens haar speurtocht ontdekt ze dat Rembrandt van Rijn ooit een van haar voorvaderen heeft gered. De firma Hoppezak Kledingverhuur is wereldberoemd in Leiden. Hier kun je terecht voor alle verkleedpartijen. Maar er zijn geen feesten, dus bij Hoppezak is het doodstil en Lotte laat Leiden zien vanaf haar longboard.

Aflevering 10, vanaf zondag 28 november

Emel werkt in de kantine van het Stedelijk Gymnasium en mag af en toe 'naar school'. Maar er zijn nog nauwelijks leerlingen en Emel mist het 'klessebessen met mijn jongens en meiden' verschrikkelijk. Midas mist het voetballen en maakte daar met twee vrienden een nummer over. Na veel geploeter staat het erop, en er komt een heuse clip aan. Erik van het muzikale duo 'Plaatjes vullen Gaatjes' heeft het ook niet zo druk: tijd om samen met dochter Berbe door te brengen. Ze halen herinneringen op aan hoe het voor haar was toen Erik de scheiding aankondigde. En orgelman Fabian prijst paardenworst aan.

Aflevering 11, vanaf zondag 5 december

Sophia gaat meedoen aan de Women's March in Amsterdam, waar ze opkomen voor gelijke rechten voor vrouwen, ongeacht afkomst, achtergrond of geaardheid. Samen met een vriendin bereidt ze de demonstratie voor. Erik is theatermaker, maar die sector ligt bijna helemaal stil. Hij doet nu vrijwilligerswerk in het Singelpark en gaat als buddy hardlopen met een vriend die blind is. Bij Frank in de Bloemenshop gaat het nu juist hartstikke goed. De bloemensector heeft het drukker dan ooit. De Italiaanse Alessandra gaat buiten sporten met Nederlandse vriendinnen. Het is de bedoeling dat ze dan ondertussen Nederlands leert.

Aflevering 12, vanaf zondag 12 december

De Leidse Rederij mag nog steeds niet open, dus Peter doet tot zijn verdriet geen rondvaarten in de Leidse grachten. Maar gelukkig kan hij wel zelf een boot ophalen en varen. Student Lotte organiseert voor het goede doel een zwemrace in diezelfde grachten. Maar het is de vraag of het doorgaat én of ze genoeg sponsorgeld bij elkaar heeft kunnen krijgen. Fabian speelt met zijn orgel het liefst gewoon op straat, maar het is er stil. Emel en Ginny kunnen eindelijk weer meespelen: Bingo! Maar dan via het televisiescherm thuis. Ook hartstikke gezellig.

Beschrijving: Via NPO Start.

Programmamakers:
BNNVARA. Coordinatie Sleutelstad: Arjen MC Kennis.Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×