(Foto's: Emile van Aelst).

Van huismama tot orgelfamilie: wat is ‘Typisch Leiden’?

Wat is typisch Leids voor de rest van Nederland? Dat kunnen we binnenkort zien in het programma ‘Typisch Leiden’ van BNNVARA. Op dit moment worden er opnames gemaakt in Leiden voor een twaalfdelige documentaireserie. Drie weken lang worden bewoners in het centrum van Leiden gevolgd en wordt in beeld gebracht hoe hun levens eruit zien.

Leiden is niet de eerste plek waar de programmamakers Eva Houtsma en Dieudonnée Ostiana van de serie ‘Typisch’ zijn geweest. Houtsma en Ostiana trekken door heel Nederland langs buurten, dorpen en streken, van Belingwolde tot Katwijk, en Renesse tot De Achterhoek. Wat trok hen naar Leiden? Houtsma: “We waren in Renesse geweest en in een volkswijk in Helmond en we maken eind februari nog een serie over Den Dolder. Het was tijd voor wat stads.” Uiteindelijk werden de programmamakers het meest getrokken door de Leidse binnenstad. “Het centrum is prachtig en de enorme diversiteit aan achtergronden van de inwoners willen wij graag laten zien aan de rest van Nederland.”

Typisch
Houtsma en Ostiana zijn al bij verschillende Leidenaren langs geweest. Zo hebben ze gefilmd in de werkplaats van de beroemde orgelfamilie Krul, zijn ze langs geweest bij een Italiaans expatgezin en hebben ze zaterdag op de markt Emel Lagas en haar dochter Ginny gevolgd. “Als je Emel ziet, wordt je meteen verliefd. Zij werkt als schoonmaakster in een Minerva meidenstudentenhuis op de Papegracht, maar is voor de studentes veel meer dan dat. Voor hen is ze de ‘huismama’. Ze weet vaak meer van de studentes dan hun eigen moeder!” Wat volgens Houtsma en Ostiana verder mooi is om te zien, is dat bij Emel twee verschillende werelden van Leiden samenkomen. “Enerzijds zie je het dynamische van het studentenleven en anderzijds het dagelijkse leven van de doorsnee Leidenaar, dat is nou typisch Leiden.”

De komende drie weken worden er nog opnames gemaakt in de binnenstad van Leiden. Erik Olijerhoek, ook wel bekend als de DJ-op-de-fiets, is één van de Leidenaren die komende weken wordt gevolgd. Wie het leuk vindt in de Leidse binnenstad een plaatje aan te vragen bij Erik en te worden gefilmd, kan dat doorgegeven via redactie@sleutelstad.nl. Het programma wordt uitgezonden vanaf 12 april van maandag tot en met donderdag om 19.15 uur op NPO2.

Maarten Mulder sprak in Nieuws071 met Eva Houtsma en Dieudonnée Ostiana van BNNVARA over typisch Leiden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×