Sloop Groenoordhallen begonnen

3

De sloop van de Groenoordhallen is gestart. De oude hallen moeten plaats maken voor de nieuwe wijk Groenoord waar ruimte komt voor 500 woningen, kantoren, bedrijfsgebouwen en voorzieningen. Momenteel wordt de Van der Werfhal gesloopt, de parkeergarage ligt al plat. Later volgt de rest van de hallen. Het nieuwe gedeelte Groenoord Plaza waar onder meer de belastingdienst is gevestigd, wordt geïntegreerd in het plan.

Wanneer de bouw van de nieuwe wijk van start gaat, is nog onduidelijk. Er loopt nog een bezwaar van de Nederlandse Vastgoed Groep, NVG, eigenaar van Groenoord Plaza en Eschertoren tegen het afgeven van de bouwvergunning. NVG heeft bezwaar tegen de gehanteerde parkeernorm. Vandaag was de zitting, maar de uitspraak wordt pas in de tweede helft van juli verwacht. NVG had eerder dit jaar ook bezwaar ingediend tegen de sloopvergunning. De rechtbank heeft dat bezwaar op 22 maart ongegrond verklaard.

Voor de nieuwe wijk Groenoord zijn momenteel 47 waterwoningen in verkoop, waarvan er nu 12 zijn verkocht. Omdat de bouwvergunning nog niet definitief is vanwege de beroepsprocedure, is aan de kopers van de waterwoningen gevraagd om hun voorlopige koopovereenkomst te verlengen. Op dat moment waren er al voldoende kopers (50%) om met de bouw te starten, maar was nog niet voldaan aan de eis van een definitieve bouwvergunning. Van de 21 kopers hebben 12 besloten tot verlenging. De overige 9 kopers hebben besloten om niet te verlengen. Na de zomer gaat ontwikkelaar Groenoord CV een intensieve marketingcampagne op touw zetten om de verkoop van de woningen te stimuleren. Als 50% verkocht is wordt met de bouw gestart. Eerder was men van plan om pas te starten als 70% van de huizen was verkocht.

In het stadhuis en een aantal Leidse boekhandels ligt een boek over de historie van de hallen. Na de zomer wordt de marketing van de verkoop van de woningen geïntensiveerd en wordt er een informatiecentrum op locatie geopend. De start bouw van de eerste woningen is momenteel voorzien in oktober 2010.

Delen

3 reacties

 1. Emile van Aelst op

  Het wordt afgezaagd, maar ik blijf het zeggen dat hier een historische fout wordt gemaakt, waar we in de toekomst spijt van gaan hebben.
  Al twee jaar probeert men de huizen te verkopen, zelfs een gratis sloep werd er aangeboden als je een huis koopt.
  Dan is het toch wel belachelijk dat er slechts negen huizen verkocht zijn.
  Vraag mij af, hoelang gaat het terrein braak liggen, terwijl Leiden geen grote binnen evenementen meer kan herbergen.

 2. Mijn idee Emiel. Wat ik echt niet begrijp is dat hier niet grootschalig tegen geprotesteerd is/wordt. Het is net zo een historische fout als het afbreken van het geboorte huis van Rembrandt.
  De gemeente had toch beloofd een alternatieve locatie te zoeken…………, waar dan??????????????? Wanneer dan????? Ouwe schoenen weggooien en op de blote voeten verder. Schande.

 3. Om de sloop van de Groenoordhallen net zo’n historische fout als het afbreken van het geboortehuis van Rembrandt te noemen lijkt me wat overdreven.
  Wel jammer dat er niet een mooie, eigentijdse, voor veel evenementen geschikte evenementenhal gebouwd wordt, waar/wanneer is inderdaad die alternatieve lokatie?

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.