Oortlezing bij Sterrenwacht

Volgende week donderdag wordt bij de Leidse Sterrenwacht de jaarlijkse Oortlezing gehouden. De Oortlezing wordt jaarlijks georganiseerd, ter herinnering aan deze grote sterrenkundige, door de Stichting ‘Het Hendrik Jan Oort Fonds’ en de Leidse Sterrewacht. De lezing is be-doeld voor een breed geïnteresseerd publiek en zal in het Engels worden gegeven.

Nadat ontdekt werd dat de Melkweg slechts één van de vele sterrenstelsels is, hebben astro-nomen steeds dieper het heelal ingekeken om de evolutie van sterrenstelsels, en de afzonder-lijke sterren daarin, te bestuderen. Een tweede doel was de verdeling van zichtbare en donke-re materie in kaart te brengen. De Sloan Digital Sky Survey is een bijzonder omvangrijk project dat de noordelijke hemel bestudeert en niet alleen het nabije Heelal met ongeëve-naard detail in kaart zal brengen, maar ook een glimp van het Heelal op grote afstand te zien zal geven, zoals zichtbaar in de zeldzame, maar bijzonder heldere quasars. Professor Gunn zal dit project en zijn technische uitdagingen beschrijven en de behaalde en te verwachten wetenschappelijke resultaten behandelen. Informatie en kaarten: Jeanne Drost, Sterrewacht Leiden 071-5275833 (ma-vr 9-11) e-mail: drost@strw.leidenuniv.nl

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×