Egels in de Leidse Hout

In het Koetshuis Leidse Hout is tot eind augustus de tentoonstelling ‘Egels, geef ze de ruimte’ te bezichtigen. Een tentoonstelling voor jong en oud over de fascinerende wereld van de egel. Het Koetshuis ligt in de prachtige bosrijke omgeving van de Leidse Hout in Leiden. ‘Egels, geef ze de ruimte’ is een gevarieerde tentoonstelling met foto’s, diorama’s met opgezette egels, een video, een kleur- en knutselhoek én een speelhoek. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan hoe egels geholpen kunnen worden in de eigen woonomgeving.

Egels spreken veel mensen aan. Als we deze beschermde diersoort in de schemer zien rondscharrelen, is dat voor velen ‘echte natuur’ dicht bij huis. Egels moeten het hebben van het groen aan de randen van steden en dorpen. Voorwaarde is dat ze voldoende beschutting, voedsel en ruimte vinden. Egels en andere kleine dieren moeten zich wel kunnen verplaatsen tussen tuinen en parken. Bij tuinbezitters ligt de dankbare taak om de natuur op buurtniveau kansen te geven. Voor egels zijn doorgangetjes onder schuttingen en heggen belangrijk. Bovendien is een blader- of composthoop en een bodem met wormen en kevers een must. De gemeente Leiden heeft in het ‘Ecologisch Beleidsplan’ vastgelegd dat zij de kansen voor natuur in de groene gebieden en de verbindingen ertussen wil bevorderen. Op de tentoonstelling hangt een plattegrond van Leiden en omgeving. Als alle bezoekers aan de tentoonstelling hun vindplaats van egels op de kaart aangeven, ontstaat een goed beeld van egelrijke en egelarme gebieden in de Leidse regio. ‘Egels, geef ze de ruimte’ is te bezichtigen tot en met eind augustus in bezoekerscentrum ‘het Koetshuis’ in de Leidse Hout (met uitzondering van de week van 12 – 20 juli). De vaste openingstijden zijn: zondag van 14.00 – 16.00 uur en woensdag van 13.00 – 16.30 uur. Daarnaast is het Koetshuis op andere dagen en tijden open als de vlag uithangt. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Groene Maredijk 100 in Leiden. Bezoekers die per auto komen kunnen parkeren op het UVS-terrein aan de Oegstgeesterweg. Via het dammetje aan de achterzijde van het parkeerterrein komt men op de Groene Maredijk. Bordjes wijzen verder de weg naar het Koetshuis.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×