De Leidse stichting TEGEN-BEELD brengt het gedicht aan. Vrijdag wordt het onthuld.

Opening nieuwbouw Da Vinci College

Aanstaande vrijdag wordt een nieuwe vleugel van het gebouw Kagerstraat van het Da Vinci College geopend. Daarbij wordt ook een muurgedicht onthuld. Het gaat om het gedicht Art rythmé; tic van Robert Desnos. Het is als 84e muurgedicht in Leiden aangebracht door de Stichting Tegenbeeld.

De schildering van het gedicht past in de aandacht voor poëzie zoals die ook tot uiting kwam in het voorlezen van 42 gedichten als lesopening op de Nationale Gedichtendag en werd uitgezocht door Jan Buijsse, leraar Nederlands aan het Da Vinci College. Het muurgedicht wordt aangebracht ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel van het schoolgebouw aan de Kagerstraat.

Vooraf had Ben Walenkamp van de stichting TEGEN-BEELD wel enkele voorwaarden gesteld: het zou een gedicht uit de jaren twintig moeten zijn, bij voorkeur iets surrealistisch. De keuze voor dit gedicht voor Desnos voldeed volledig aan die eisen. Zoals André Breton schrijft in zijn Surrealistisch Manifest (1924): “Desnos spreekt nu surrealistisch naar believen. De wonderbaarlijke lenigheid waarmee hij mondeling zijn gedachten volgt, levert ons schitterende teksten op, zoveel als we maar willen. Hij leest in zichzelf als in een open boek (…).”

Van dit gedicht bestonden nog geen vertalingen. Jan Buijsse werkte daarom zelf mee aan de Nederlandse vertaling en bemiddelde ook bij de totstandkoming van de Engelse vertaling. “Hertalingen”, zoals hij ze zelf noemt, “omdat echt vertalen godsonmogelijk is”.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×