Argentijnse Dino`s bij Naturalis

“Dino Argentino” is de naam van de speciale dino-tentoonstelling die vanaf 12 oktober is te zien in het Natuurhistorisch museum Naturalis. De tentoonstelling haalt de uitzonderlijke dinosauriërs uit Argentinië voor het eerst naar Europa.

Veel van de Zuid-Amerikaanse soorten zijn pas de laatste 20 jaar beschreven. Museo Argentino de Ciencias Naturales in Buenos Aires heeft de fossielen en replica’s in bruikleen gegeven.

In een parade van 14 skeletten komen ze de bezoeker tegemoet; van de kleinste en grootste tot de jongste en oudste dinosauriërs ooit. Een tweede zaal is geheel gewijd aan het dagelijkse leven van dinosauriërs. Jong en oud kan zijn kennis testen over dinosauriërs en verbaasd staan over leuke en interessante feiten. De dino-tentoonstelling loopt tot en met 9 maart 2003. Dino Argentino geeft in een indrukwekkende opstelling van skeletten, botten en reconstructies een goed beeld van de variatie en bijzonderheden van Argentijnse dinosauriërs. In Argentinië zijn dinosauriërs gevonden, die behoren tot de oudste die we kennen. Over het algemeen hebben ze ook extremere kenmerken dan de meer bekende Noord-Amerikaanse soorten. De alleroudste dinosauriër die in Dino Argentino te bewonderen is, is de Lagosuchus, meer dan 200 miljoen jaar oud. Dit diertje van slechts 40 centimeter lang wordt beschouwd als de voorouder van de dinosauriërs. De vleeseter Giganotosaurus, is groter dan de bekende Tyrannosaurus Rex. In Dino Argentino is zijn schedel te zien van 1,80 meter. En de grootste dinosauriër ooit, de planteneter Argentinosaurus, heeft alleen al een nek van 12 meter. Er zijn ook dinosauriërs bij met bizarre details, zoals de Amargasaurus met nekwervels met een dubbele rij stekels, en de Carnotaurus met ‘hoorntjes’ op zijn kop. Een andere bijzondere vondst is het allerkleinste dinosauriërskelet: een babyskelet van de Mussaurus patagonicus, slechts 18 centimeter klein.

Leiden dino


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×