Zwagerman gastschrijver bij Universiteit Leiden

Joost Zwagerman is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf komend voorjaar geeft hij een werkcollege over het cult-boek. Op 10 en 17 april 2003 houdt hij twee openbare lezingen, de zogenaamde Albert-Verwey-lezingen. De eerste zal gaan over literatuur en waanzin, de tweede over plagiaat. Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse letterenfaculteit gevestigd. Het is een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll Stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap en NRC-Handelsblad.

Het doel van het gastschrijverschap is tweeledig. Enerzijds is het nuttig voor schrijvers van literatuur om tijdens een beperkte maar toch betrekkelijk intensieve periode contact te hebben met studenten en docenten die zich toeleggen op het onderzoek van literair werk. Anderzijds is het nuttig voor studenten en docenten om in aanraking te komen met een schrijver of schrijfster van naam, iemand die zelf literatuur maakt en die gewend is op een andere manier om zich heen te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is. De duur van het gastschrijverschap is in de regel drie maanden per jaar.

Joost Zwagerman is een veelzijdig auteur. Hij werd vooral bekend door zijn romans Gimmick! (1989), Vals licht (1991; genomineerd voor de AKO-prijs) en De buitenvrouw (1994), maar publiceerde ook verhalenbundels als Kroondomein (1987) en Het jongensmeisje (1998). Bovendien beoefent hij het genre van de poëzie; zo verscheen in 2001 zijn dichtbundel Bekentenissen van de pseudomaan. Zijn activiteiten als essayist vonden hun weerslag in bundels als Collega’s van God (1993), In het wild (1996) en Pornotheek Arcadië (2000) dat werd genomineerd voor de Gouden Uil.

In 1999 was Zwagerman als gastschrijver verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef columns in De Volkskrant, en doet dat nu in NRC Handelsblad. De politieke actualiteit gaat hij daarbij niet uit de weg. Zijn meest recente roman is Zes sterren (2002). Zijn werk verscheen in vertaling in zeven landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Japan.

De eerste vijf gastschrijvers aan de universiteit in Leiden waren Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier en Maarten ‘t Hart. Vervolgens hebben Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden en Arnold Heumakers het gastschrijverschap in Leiden bekleed. In 2000 verscheen Dit is voor mij geschreven, een bundeling van vijftien Albert-Verwey-lezingen.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×