Zuid-Afrika week in Leiden

Op 18 november opent de ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland, H.E. ms. D.P. Jana, de manifestatie ‘Buffalo City in the picture’. Van 18 t/m 24 november vindt er een keur aan activiteiten plaats in het kader van de stedenband Leiden – Buffalo City (voorheen East London) in Zuid-Afrika. Daarbij zijn verschillende Leidse instellingen en organisaties betrokken.

De manifestatie wordt gekenmerkt door aandacht voor onderwerpen die binnen de stedenband aan de orde zijn, zoals gezondheidszorg, huisvesting, veiligheid, afvalverwerking en jongeren, en biedt aan de andere kant ook een uitgebreid cultureel programma met muziek, dans, theater, film en literatuur. De activiteiten vinden verspreid over de stad plaats. Op zondag 24 november wordt de manifestatie feestelijk afgesloten met activiteiten in Het Leidse Volkshuis, met o.a. optredens, workshops en lezingen.

Buffalo City ligt aan de Indische Oceaan, middenin de Oostkaap. De ziel van Zuid-Afrika noemt deze provincie zich. De Oostkaap is de bakermat van het Xhosa-volk, de anti-apartheidsbeweging, en de geboorteregio van Steve Biko en Nelson Mandela. Vandaag de dag worden de levensomstandigheden in Buffalo City bepaald door de gevolgen van de apartheid. Buffalo City heeft nog steeds te kampen met grote economische en maatschappelijke problemen.

Met deze stad waarvan de bewoners weigeren om zichzelf ‘slechts’ als slachtoffers van de apartheid te zien, is Leiden in 1998 een stedenband aangegaan. In samenspraak met de bewoners in Buffalo City worden vanuit Leiden projecten op het terrein van de woningbouw, gezondheidszorg en milieu op poten gezet. Buffalo City in the picture, wat gebeurt er zoal in het kader van de stedenband, hier in Leiden en daar in Buffalo City. Welke Leidse instellingen en organisaties hebben contact en uitwisseling met hun Zuidafrikaanse counterparts, dit en meer kunt u te weten komen in de week van 18 t/m 24 november. Voor de kinderen is er een apart programma.

De week is een initiatief van de Stichting Leiden – Buffalo City en wordt uitgevoerd door het COS Haaglanden en West-Holland in samenwerking met verschillende Leidse instellingen en Het Leidse Volkshuis (onderdeel van de Leidse Welzijnorganisatie). Het complete programma staat op de website van het COS-Haaglanden.

Leiden buffalo city stedenband


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×