Leidse bioloog geridderd

De Leidse bioloog Prof. dr. C.K. Libbenga is dinsdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Libbenga ontving de koninklijke onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit Leiden als hoogleraar Moleculaire Plantkunde. De onderscheiding werd uitgereikt door de burgemeester van Oegstgeest, mw. E.M. Timmers-van Klink. Een van de grote verdiensten van Libbenga is dat hij als een van de eersten in Nederland de economische betekenis van de biotechnologie heeft onderkend.

Libbenga (1937) heeft door zijn baanbrekende werk in de biotechnologie Nederland een internationale uitstraling gegeven op dit gebied. Hij speelde een pioniersrol bij de totstandkoming van samenwerking tussen fundamenteel onderzoek en maatschappelijk relevante toepassingen. Het belangrijkste onderzoek van Libbenga richt zich op het moleculaire werkingsmechanisme van plantenhormonen. Hiermee heeft hij internationale bekendheid verworven en geparticipeerd in grote internationale onderzoeksnetwerken op biotechnologisch gebied.

Libbenga is de drijvende kracht geweest achter een aantal nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van onderzoek en onderwijs. Al in 1983 nam hij het initiatief voor de samenwerking tussen Leidse biologen en chemici op het gebied van biotechnologisch getint plantkundig onderzoek. In 1990 stond hij aan de wieg van het Institute of Molecular Plant Sciences in Leiden. Ook was Libbenga in 1982 een van de initiatiefnemers tot een Leids-Delftse samenwerking op het gebied van de biotechnologie. Sinds 1999 bieden beide universiteiten gezamenlijk de opleiding Life Science and Technology aan, die zich in een snelle groei van het aantal studenten mag verheugen.

Libbenga promoveerde in 1970 cum laude in Leiden. Hij was van 1966-1975 wetenschappelijk (hoofd)medewerker in het Botanisch Laboratorium. In 1970-1971 werkte hij aan Harvard University. In 1975 werd hij hoogleraar Algemene Plantkunde aan de Universiteit Leiden. Gedurende zijn loopbaan heeft Libbenga naast zijn wetenschappelijke activiteiten diverse bestuurlijke functies vervuld. Zo was hij tweemaal decaan van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×