Leidse artsen transplanteren eierstok naar arm

Gynaecologen en vaatchirurgen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben bij een vrouw een geprepareerde eierstok naar de bovenarm verplaatst. Bij de vrouw moest wegens kanker de baarmoeder worden verwijderd. Omdat de noodzakelijke nabestraling schadelijk zou zijn, werd besloten tot verplaatsing van de eierstok. Het is de eerste keer dat een dergelijke operatie in Nederland wordt uitgevoerd. Een woordvoerder van het LUMC bevestigde zaterdag dat de ingreep begin dit jaar plaatsvond, maar dat daaraan geen bekendheid was gegeven totdat de hormoonproductie op gang zou komen.

Door het verlies van de eierstokken op jonge leeftijd komt een vrouw vervroegd in de overgang. De vrouw loopt een grotere kans op hart- en vaatziekten en wordt geconfronteerd met botontkalking. De Leidse specialisten transplanteerden de eierstok naar een bovenarm en sloten die aan op een ader en een slagader. De eierstok produceert inmiddels hormonen; daardoor is een vervroegde overgang voorkomen.

De operatie is uitgevoerd onder leiding van prof. dr. B. Trimbos. Gekozen werd voor transplantatie naar de bovenarm, omdat daar een ader en een slagader vlak naast elkaar liggen. Op die twee bloedvaten was de eierstok aan te sluiten. De specialisten namen dat idee over van wetenschappers van de Cornell Universiteit in New York, die in 2000 als eerste een eierstok naar de onderarm transplanteerden.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×