H.M.M. (Harry) Groen in de studio van Omroep Holland Centraal (foto: Chris de Waard).

Groen ontkracht declaratieverhalen

In een rechtstreekse radio-uitzending van Holland Centraal heeft Harry Groen vanavond alle verhalen over vermeende declaraties naar het rijk der fabelen verwezen. Het complete interview is hier na te luisteren. Groen koos ervoor te reageren via de lokale omroep omdat er in een live-uitzending niet geknipt wordt en uitspraken niet verkeerd kunnen worden weergegeven. Ook heeft Groen een uitgebreid dosier over zichzelf samengesteld dat hij één dezer dagen naar de media stuurt. Hij heeft zich vreselijk gestoord aan het feit dat de media alles maar van elkaar overschreven zonder zelf dosieronderzoek te doen.

In het dosier dat Groen heeft samensteld, zit bijvoorbeeld het verslag van de raadsvergadering van 23 februari 2000. “Ik ben net begonnen met een stukje voor te lezen uit die notulen en als de burgemeester van de hoofdstad van het land zegt dat er niets is gepasseerd, hoe kun je dan nog steeds praten over een declaratieaffaire. Die is door de journalistiek gecreëerd”.

In het gesprek in het politieke programma Rondom de Raad ging Groen uitgebreid in op alle beschuldigingen die er, sinds zijn voordracht door de gemeente Leiden bekend werd, zijn geweest. De declaratiezaak waarvoor hij in 2000 aftrad als wethouder van Amsterdam blijkt geen declaratiezaak te zijn. Groen ging als wethouder op kosten van de gemeente Amsterdam op reis en nam zijn vriendin mee. Zoals te doen gebruikelijk werden er via de gemeente twee tickets gekocht; voor het ticket van zijn vriendin ontving Groen van de gemeente een factuur die hij na enkele weken betaalde. Op het verhaal dat hij pas na stevig aandringen betaald zou hebben zei Groen: “Als alle journalisten hun vak niet meer zouden mogen uitoefenen als ze een factuur pas na een aanmaning betaald zouden hebben, zou het behoorlijk stil worden in Nederland.”

Over de 8100 euro die Groen ten onrechte gedeclareerd zou hebben bij Omniworld in Almere zegt hij het volgende: “Bij Omniworld was geen sprake van declaraties, maar van een vergoeding die ik als commissaris kreeg van de vennootschap. De wethouder (van de gemeente Almere die 100% aandeelhouder van Omniworld was, red.) wilde de vennootschap liqideren. Ik was door omstandigheden niet alleen commissaris, maar ook gedelegeerd commissaris en ik wilde vooruitbetaling hebben. Net zoals wij vele leveranciers van Omniworld vooruit hebben moeten betalen, omdat die het ook niet meer vertrouwden qua continuïteit.” Groen betaalde het bedrag achteraf overigens terug in verband met alle ophef en wacht sindsdien nog steeds op betaling over de periode vanaf juli van dit jaar.

Over de kritiek dat hij zijn eigen vergoeding vooruit wilde hebben, terwijl vanaf begin december volgens de prognoses het geld bij Omniworld op zou zijn, waardoor het personeel geen salaris meer zou krijgen zegt Groen: “Het personeel valt onder sociale wetten, dat was absoluut goed gekomen.”

Om het gesprek tussen Harry Groen en Chris de Waard te beluisteren: klik hier

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×