AFA voorkomt oefensessie Brigade M

Zondag hebben zo’n 30 activisten van Anti-Fascistische Aktie (AFA) Nederland, voorkomen dat de fascistische band Brigade M gebruik kon maken van de oefenruimten van het Muziekhuis aan de Middelstegracht. Op het moment dat de leden van Brigade M het Muziekhuis binnen wilden gaan, blokkeerden de actievoerders van AFA de toegangsdeur van het Muziekhuis. Ze droegen borden met leuzen als “Geen oefenruimte voor fascisten” en “Oefensessie Brigade M afgelast”. De leden van Brigade M dropen daarop af.

Brigade M maakt al ruim een jaar regelmatig gebruik van de oefenruimten in het Muziekhuis. Volgens AFA in Leiden kan Brigade M daardoor optredens regelen en cd’s uitbrengen, waarmee de band haar racistische boodschap kan verspreiden.

Het Muziekhuis krijgt subsidie van de gemeente Leiden. Begin oktober werd de Leidse gemeenteraad op de hoogte gesteld van het feit dat Brigade M gebruik maakt van de faciliteiten van het Muziekhuis. Alle raadsfracties, behalve die van de VVD en D’66, vroegen daarop aan de verantwoordelijk wethouder Pechtold om de band uit het Muziekhuis te weren. Pechtold ziet daar geen echte mogelijkheden toe, omdat de band geen overlast veroorzaakt.

“Zo wordt de wens van de meerderheid van de gemeenteraad om Brigade M te weren uit het Muziekhuis, in de wind geslagen. Daarom hebben wij het heft in eigen handen genomen en hebben we vandaag een oefensessie van Brigade M onmogelijk gemaakt, aldus AFA. “Zolang de wethouder en het Muziekhuis geen daadkracht tonen, zullen wij blijven protesteren”.

Brigade M (voorheen Brigade Mussert, genoemd naar de oprichter van de NSB) is geformeerd rond Tim Mudde uit Sassenheim. Mudde was bestuurslid van de verboden extreem-rechtse partij CP’86. Hij was later betrokken bij de extreem-rechtse organisatie Voorpost. Momenteel is hij een van de gangmakers achter de fascistische Nationale Beweging. Drummer van de band is Jasper Velzel, ook wel bekend van het extreem-rechtse platenlabel Berzerker Records uit Oegstgeest. Velzel werd op 27 mei 2002 veroordeeld door de rechter en kreeg 120 uur dienstverlening en 3 maanden voorwaardelijk cel voor het in bezit hebben en verspreiden van muziek met racistische, nazistische en negationistische teksten. De zanger van de band is Dave Blom. Die geniet vooral bekendheid als een van de veroordeelde bekladderaars van een joodse begraafplaats in Den Haag in november 1999.

Leden en sympathisanten van Brigade M zijn veelvuldig betrokken bij extreem-rechtse sticker- en kladacties in de Leidse regio. De nummers van Brigade M hebben titels als “Schande voor ons ras”, “Trouw aan rood, wit en blauw”, “Eigen volk eerst” en “Voor volk en vaderland”. In het nummer “50.000 helden” brengt de band een ode aan de Nederlandse leden van de Waffen-SS die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het Oost-front vochten. Die zouden volgens de band eerherstel moeten krijgen.

In een ander nummer zingt de zanger dat “het Turkse tuig in Nederland niets anders doet dan stelen” en dat “voorstanders van multicultuur eindigen tegen de muur”. In oktober 2002 bracht de band nog de EP “Boykot McDood” uit, met daarop een cover van de onlangs veroordeelde Duitse band Landser. Binnen extreem-rechtse kringen wordt deze band als een van de meest radicale nazi-bands omschreven.

Brigade M treedt veelvuldig op, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Zo trad de band op 13 april 2002 op tijdens een Vlaams “Blood and Honour”-festival. Ondanks waarschuwingen van het Vlaams centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding trad de politie niet op. Op 31 augustus trad Brigade M op tijdens een festival van de Duitse neonazi-partij NPD in Ramstein. Tim Mudde hield hier ook een toespraak.

Op 30 november trad de band op in Gdansk in Polen. De aanwezige neo-nazi’s maakten massaal de Hitler-groet. Tijdens dit concert trad ook de Poolse band Honor op. Bandleden van Honor zijn betrokken bij de oprichting van de Poolse actiegroep het Arische Overlevings Front. AFA: “Door de veelvuldige optredens in andere landen draagt Brigade M bij aan de versterking van structuren van neo-nazi’s in Europa. Bovendien gebruikt Brigade M de opbrengsten van de concerten en de verkoop van hun cd’s voor politieke acties en voor onderzoek naar de zogenaamde vijanden van het volk. Hiertoe behoren volgens de band anti-racisten en linkse politici”.

Brigade M heeft diverse malen opgetreden met de Engelse band The Legion of St. George. De naam van de band verwijst naar de Engelse vrijwillige militaire eenheid die in de Tweede Wereldoorlog meevocht aan de kant van de nazi’s. De band zegt dat zij anno 2002 als taak heeft om Engeland te zuiveren van “vreemde invloeden”. Men wil de “blanke manier van leven” verdedigen. De band spreekt zich daarom ook uit tegen “race-mixing” en tegen zogenaamde zwarte muziek zoals rap.

“De vrijheid van meningsuiting mag niet misbruikt worden voor de verspreiding van racistische en haatzaaiende teksten zoals Brigade M doet. Geen oefenruimte voor Brigade M! Nooit meer fascisme!” Zo besluit AFA de verklaring over de actie van zondag.

Advertentie

Leiden brigadem Muziekhuis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×