Politie verwacht nog veel aanhoudingen rond nieuwjaarsrellen

De politie gaat er vanuit dat er de komende tijd nog flink wat aanhoudingen zullen worden verricht in verband met de vele vernielingen rond de jaarwisseling. Dat zei commissaris Peije de Meij gisteren in de gemeenteraadscommissie Bestuur & Veiligheid. De politie heeft een redelijk beeld wie er bij de vernielingen en rellen betrokken waren en gaat zoveel mogelijk de veroorzaakte schade op hen verhalen. Wethouder Geertsema inventariseert hoeveel die schade bedraagt. Daarbij wordt niet alleen de schade van de gemeente in kaart gebracht (schade aan asfalt door brandjes, een opgeblazen flitskast met een lawinepijl enz.), maar ook die van KPN (telefooncellen) en Publex (reclamezuilen). Ook kosten die de gemeente vooraf heeft moeten maken voor bijvoorbeeld het verwijderen van tientallen papierbakken worden op een rijtje gezet.

De politie gaat de komende tijd evalueren hoe het komt dat de viering van Oud & Nieuw op sommige plaatsen zo uit de hand kon lopen. Vooraf had met de jaarwisseling juist positief ingeschat. De politie had veel contact met de jongeren gehad en vereerde bekende relschoppers vooraf met een bezoek aan huis om goed duidelijk te maken dat men ze op de korrel had. Ook heeft de politie voor de jaarwisseling een aantal huiszoekingen verricht in Leiden-West. De politie had aanwijzingen dat een groep jongeren van plan was om zwaar vuurwerk tegen de politie te gebruiken. Bij één van de huiszoekingen werd inderdaad een vuurpijl-afvuurinstallatie gevonden. Verder voorkwam de politie dat een groep jongeren uit ‘Noord’ een rivaliserende groep jongeren uit ‘West’ van brandbaar materiaal beroofde. Bij de vernielingen die in de Mors plaatsvonden in de nacht van 30 op 31 december blijkt ook brandgesticht te zijn in een auto waar vuurwerk in lag.

In totaal kreeg de politie tijdens de jaarwisseling 250 meldingen te verwerken. Meer dan 90 daarvan gingen over brandjes. Tussen 30 december en 1 januari werden maar liefst 238 incidenten gemeld die verband hielden met brand.

Leiden jaarwisseling


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×