Links de nieuwe fractievoorzitter Gerard van Hees, rechts Dirk van den Bosch. (foto: Chris de Waard).

Gerard van Hees nieuwe fractievoorzitter GroenLinks

GroenLinks-raadslid Gerard van Hees neemt met onmiddelijke ingang het fractievoorzitterschap over van Dirk van den Bosch. Dat heeft de partij vanavond bekendgemaakt. Van den Bosch vertrekt in april met vriendin Gebke en de katten naar de Spaanse plaats Ronda, waar hij een opnamestudio met een galerie en bar gaat runnen.

Zijn vertrek uit de Leidse politiek komt kort na een rumoerige periode binnen de GroenLinks-fractie, waarbij zelfs een scheuring dreigde. “Die perikelen maakten deze keuze wel makkelijker”, gaf Van den Bosch toe. Naast de interne ruzies stoort hij zich vooral aan de verruwing in de Leidse politiek. “Het wordt steeds vaker op de man gespeeld,” aldus Van den Bosch die zich zeer heeft gestoord aan de manier waarop hij door verschillende raads- en collegeleden is neergezet. Zo noemde CDA-raadslid De Haan hem ‘de buikspreekpop van Jan Laurier’, maakte D66-wethouder Pechtold hem al eens uit voor alcoholist en werd hij in het Leidsch Dagblad ‘die wandelende joint’ genoemd.

Eigenlijk wilde Van den Bosch per 1 april naar Spanje vertrekken, maar omdat hij als fractievoorzitter deel uitmaakte van de vertrouwenscommissie die zich bezig houdt met de nieuwe burgemeestersprocedure, heeft hij besloten die klus af te maken. Dat is op 8 april.

Van Hees verwacht geen grote wijzigingen onder zijn fractievoorzitterschap: “Ik ben een ander mens en heb een andere stijl, maar de grote lijnen blijven hetzelfde”. Wel zal er binnen de fractie een herverdeling van de portefuilles plaatsvinden.

De plek in de Leidse raad van Van den Bosch wordt opgevuld door Anton Dronkers of Mark Evers. Dronkers is de eerstvolgende kandidaat op de lijst waar GroenLinks in maart vorig jaar meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar hij heeft wegens priveomstandigheden nog niet besloten of hij inderdaad zitting neemt in de Leidse raad. Mocht Dronkers daar vanaf zien dan komt de huidige voorzitter van de Leidse GroenLinks-afdeling, Mark Evers, in de raad. Wie hem dan opvolgt als voorzitter is nog niet bekend. Overigens was GroenLinks al op zoek naar een nieuwe voorzitter, omdat Evers al eerder had aangegeven dat dit zijn laatste termijn als voorzitter is.

Verklaring Dirk van den Bosch: Dirk van den Bosch vertrekt uit Leiden

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×