Gratis draadloos surfen in Leiden

Inwoners van Leiden kunnen binnenkort gratis draadloos surfen en e-mailen. Internetprovider Demon gaat internettoegang aanbieden via het draadloze netwerk van de Stichting Wireless Leiden. Het project moet over drie maanden operationeel zijn. Het gaat om een proef voor onbepaalde tijd.

De twee partijen die de proef uitvoeren, willen ervaring opdoen met snel internet over het zogenoemde WiFi-netwerk. Bij WiFi (wireless fidelity) communiceren computergebruikers, zowel thuis als onderweg, via de ether. Een ‘radiomodem’, een pc-kaartje van 100 euro, legt contact met een zender/ontvanger in het netwerk en vandaar met andere gebruikers in het lokale netwerk of – binnenkort – op internet.

Het Leidse netwerk is vijf maal sneller dan een ADSL-verbinding van 256 kbps. ,,Wireless Leiden heeft een van de meest geavanceerde netwerken ter wereld. Het is daarmee voor ons een heel interessante testomgeving”, aldus directeur J. Hof van Demon Nederland in het NRC.

Ook de Stichting Wireless Leiden is blij met de samenwerking. “Gratis kunnen internetten via het draadloze netwerk staat boven aan het lijstje van wensen van onze gebruikers,” zegt Jasper Koolhaas, voorzitter van de Stichting. “Bovendien hebben we in Demon een partner met wie we ook een aantal technische puzzels kunnen oplossen.”

Ook op verschillende luchthavens, hotels en steden in Nederland wordt geëxperimenteerd met WiFi.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×