Slechts tien kandidaten voor Leids burgemeesterschap

Bij de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen, hebben zich tien kandidaten gemeld voor de post van burgemeester van de gemeente Leiden. De vacature is ontstaan door het vertrek van drs. J.K.T. Postma. De functie wordt sinds 1 juni waargenomen door dr. W. Lemstra. Onder hen vrijwel zeker Harry Groen (VVD). Deze heeft steeds gezegd opnieuw te zullen solliciteren. Ook Jef Burger uit Pijnacker-Nootdorp zou opnieuw in de race zijn. Een derde naam die de ronde doet is die van oud-Leidenaar Steven de Vreeze. Deze pud-wethouder van de Leidse PvdA zag vorige week het burgemeesterschap van Tiel aan zijn neus voorbij gaan, toen minister Remkes besloot dat ook die gemeente de procedure opnieuw moet doen. De Vreeze was daar als enige voorgedragen voor benoeming.

De tien sollicitanten, onder wie twee vrouwen, zijn tussen 43 en 60 jaar oud. Vier sollicitanten zijn lid van de PvdA, twee van het CDA, twee van de VVD, één van D66 en één van een lokale partij. Onder de kandidaten bevinden zich drie (oud-) burgemeesters en drie (voormalig) wethouders.

De burgemeestersvacature voor Leiden is vanwege procedurele overwegingen voor de tweede maal opengesteld. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stemde eerder niet in met de aanbeveling van één kandidaat door de Leidse gemeenteraad. Dat zou tot gevolg hebben gehad dat van het raadplegend referendum zou zijn afgezien. Het burgemeestersreferendum in Leiden staat nu gepland op 11 maart, tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×