Hortus botanicus Leiden 1601: Hoogleraar Pauw geeft aanschouwelijk onderwijs in de Leidse Hortus.

Drakenbloed en Bevergeil - medicinale gewassen in de Hortus

Op zondag 9 februari is er in de Hortus een wandeling ’terug in de tijd’. De wandeling gaat naar de Clusiustuin, de reconstructie van de eerste aanleg van de Hortus in 1594. Ook gaat de wandeling langs medicinale gewassen die ook te zien zijn op de tentoonstelling “Drakenbloed & Bevergeil, medicijnen van vroeger” die nog tot en met 9 maart 2003 in Museum Boerhaave te zien is.

Door de eeuwen heen hebben mensen ziekten bestreden met allerlei middelen. Kruiden, goud, dierlijke stoffen en mineralen verdwenen in de dampende distilleerketels van de apotheker. Maar het plantenrijk was toch de grootste leverancier van grondstoffen voor medicijnen. Om die planten te kunnen gebruiken moet je ze wel goed leren herkennen. Het zou natuurlijk zeer pijnlijk zijn wanneer een arts/apotheker niet de juiste plant ter bereiding van het middel zou gebruiken en het middel erger zou zijn dan de kwaal.

Rond 1600 ontstonden in Europa op verschillende plekken universiteiten waar studenten ‘aanschouwlijck onderwijs’ ontvingen tijdens hun studie in de medicijnen en de farmacie. De Leidse Hortus fungeerde ook als zo’n studietuin. Studenten werden door de hoogleraar in de Hortus gewezen op kenmerken en gebruik van de verschillende planten als medicinaal- of nutsgewas.

Zondagwandeling 9 februari 2003
Drakenbloed en Bevergeil – medicinale gewassen in de Leidse Hortus

Waar           
Hortus botanicus Leiden  Rapenburg 73  Leiden

Aanvang
12.00 uur bij de hoofdingang van de Hortus

Duur   
ongeveer een uur

Kosten
Bijbetaling van 1 euro op de normale entree

(Volwassenen 4 euro, 4-12 jaar 2 euro, MJK geldig)

Adres
Hortus botanicus – Rapenburg 73  Leiden

Meer info: 071 – 527 7249 / www.hortusleiden.nl / www.museumboerhaave.nl

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×