Discussieavond over oorlog in Irak

DWARS-Leiden, de jongerenafdeling van GroenLinks, organiseert een debat over Irak. Bezoekers kunnen vragen stellen en meediscussiëren. Het debat staat onder leiding van Derk Marseille (o.a. als freelance journalist verbonden aan ‘Met het oog op Morgen’). Sprekers zijn Maarten van Rossem, Mowaffk Al-Sawad, Ruud Hoff en Jamal Kadir.

Maarten van Rossem is bijzonder hoogleraar verbonden aan de universiteit van Utrecht en Amerika-deskundige. Hij is auteur van o.a. ‘Amerika Voor En Tegen’, ‘De Verenigde Staten In De Twintigste Eeuw’ en ‘Wat Iedereen Van De Twintigste Eeuw Moet Weten’. Een aanval op Irak is volgens Van Rossem ‘Mogelijk, maar weinig zinvol en kan tot veel problemen leiden’.

Mowaffk Al-Sawad werd in 1971 geboren in het Zuid-Iraakse Basra. Op het eind van de Golfoorlog kwam hij in opstand tegen Saddam Hoessein. Na het uitblijven van steun ontvluchtte hij Irak om het vege lijf te redden. In 1994 werd hem asiel aangeboden in Nederland. Mowaffk Al-Sawad is auteur van de roman ‘Stemmen onder de Zon’ en de dichtbundel ‘Een middag wit als melk’. Verder was hij een van de auteurs van de bloemlezing ‘Wereldplaatje-nieuw schrijftalent uit alle windstreken’. Mowaffk Al-Sawad: ‘Amerika en het Westen willen geen democratie in de Arabische landen. Ze zijn doodsbang dat ze dan hun macht over de regio verliezen’.

Ruud Hoff is Midden-Oosten deskundige en verbonden als gastdocent aan het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael in Den Haag. Hij is o.a. auteur van ‘Het Midden-Oosten: een politieke geschiedenis’.

Jamal Kadit vluchtte uit Noord-Irak. Jamal Kadir: ‘Sinds Saddam Hoessein aan de macht is, is een situatie gecreëerd waar geweld, wreedheid, moord, chantage en leugen regeren. De slager van Bagdad kan alleen ten val worden gebracht met hulp van buitenaf’.

Het debat gaat over de volgende stellingen:

  • De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben het recht en de morele verplichting om Saddam Hoessein af te zetten.
  • De toekomst van Irak ziet er beter uit wanneer de Verenigde Staten Saddam Hoessein afzetten.
  • Het Midden-Oosten wordt stabieler na het afzetten van Saddam Hoessein.
  • Irak is net als Joegoslavië een onhoudbaar produkt van de Eerste Wereldoorlog.
  • De Iraakse Koerden en Sjiïeten hebben recht op een eigen staat.
  • Sancties alleen brengen Sadam Hoessein ook ten val.
  • Alleen het huidig regime in Bagdad kan Irak bij elkaar houden.

Tijd: 19.00 – 22.00 uur
Plaats: Café de Grote Beer, Rembrandtstraat 27
Toegankelijkheid: iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×