SP: Leiden oorlogsvrije gemeente

De SP heeft in een brief aan het college en de gemeenteraad het verzoek gedaan Leiden tot “Oorlogsvrije gemeente” te verklaren. Kern daarvan is dat over het grondgebied van Leiden geen militaire transporten worden toegestaan die een rol spelen bij de oorlogsvoorbereidingen in de Golf.

In de brief schrijft de SP onder meer: “Er zijn al tienduizenden manschappen in het gebied van de Golf en nog eens 156.000 onderweg. Een deel van de manschappen en materieel maakt deel uit van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, onder andere gelegerd in Duitsland. Deze troepenmacht en zijn materieel wordt binnenkort (of is al) vervoerd per spoor, weg of water naar havens aan de Noordzee, zoals Antwerpen, Vlissingen, Rotterdam, Bremen. Een deel van die transporten zal wellicht onze gemeentegrenzen passeren.”

Verder wil de SP van het college weten of er Britse of Amerikaanse militaire transporten over Leids grondgebied gaan en of daar gevaarlijke stoffen zoals munitie bijzitten.

De actie voor “oorlogsvrije gemeenten” zal gepaard gaan met het ophalen van handtekeningen om de eis aan de gemeentebesturen om niet mee te werken oorlogsvoorbereidingen kracht bij te zetten.

Activiteiten voor een “oorlogsvrije gemeente” zijn inmiddels gestart in Amsterdam, Oss, Tilburg, Maastricht, Vlissingen, Alkmaar, Rotterdam, Haarlem, Landgraaf, Groningen, Roermond, Delft, Weert, Leeuwarden, Deventer, Wageningen, Steenwijkerland, Stadskanaal, Vlagtwedde, Zoetermeer, Vianen, Utrecht, Velsen, Schijndel, Zwolle, Schiedam en Amersfoort.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×