UL start met speciaal onderwijsprogramma VWO-ers

Chinese films analyseren, een piëzo-motor bouwen, onderzoek doen in Berlijn, rondgeleid worden in het heelal, of beredeneren waarom een theorie wel onwaar maar niet waar kan zijn: dinsdag 18 februari starten 73 getalenteerde vwo-leerlingen van 17 verschillende vwo-scholen aan de Universiteit Leiden met het speciaal voor hen ontwikkelde onderwijsprogramma LAPP-Top. Zij studeren bij een van de volgende opleidingen: Duitse taal en cultuur, natuurkunde, sterrenkunde, Talen en culturen van China of wijsbegeerte. Uit Leiden doen VWO-ers van het Visser ’t Hooft Lyceum mee.

Het programma LAPP-Top (Leiden Advanced Pre-University Programme for Top-students) is voor leerlingen met een brede belangstelling, meer dan gemiddelde studieresultaten en een flinke dosis doorzettingsvermogen, die hun schoolprogramma willen uitbreiden. Het onderwijs vindt plaats op de universiteit gedurende zes tot acht weken. De leerlingen volgen college, worden betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en gaan op excursie. De universiteit vindt het belangrijk dat juist deze groep leerlingen op een vroeg tijdstip kennismaakt met universitair onderzoek en op die manier enthousiast raakt voor de wetenschap.

Zo gaan de deelnemers van het programma Talen en culturen van China verschillende aspecten van de Chinese cultuur verkennen: hoe staan in de Chinese cultuur, mens, natuur en kosmos met elkaar in verbinding, hoe is de
alledaagse Chinese werkelijkheid in speelfilms weergegeven. De leerlingen schrijven in groepjes papers die uiteindelijk gebundeld zullen worden. Bij het programma natuurkunde gaan de studenten na een spoedcursus
kwantummechanica een piëzogestuurde motor bouwen.

Op 18 februari aanstaande zal de rector magnificus, prof. dr. D.D. Breimer, de ’top-students’, hun ouders en docenten feestelijk verwelkomen in het Groot Auditorium van het Academiegebouw in Leiden. Meer info op www.leidenuniv.nl/lapp

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×